blogpost,  Kerstmis

De achttien cadeautjes voor onder de boom!

In dit tweede deel tippen we opnieuw enkele leuke boeken die je kunnen redden in je laatste zoektocht naar de last-minute cadeautjes voor boekenliefhebbers (en voor jezelf natuurlijk. De hele week tippen wij de leukste boeken, per categorie! Met vandaag: 18 titels die je graag onder de boom wil vinden en er echt onder moeten liggen!

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn – Davide Morosinotto – Fantoom
Een pas verschenen titel is een ideaal cadeau voor onder de kerstboom! En zeker als het zo een goede is als deze. Dit boek is prachtig vormgegeven, een heerlijk avontuur en leest als een trein!

Sorta like a rockstar – Matthew Quick – Lemniscaat
Dit boek kan prima mee, omdat het boek een hardcover heeft. Ook heeft het boek een prachtige uitstraling: de sterren op de voorkant, in combinatie met het grijs-zwarte erachter, maakt dat de roman opvalt. Het verhaal gaat over Amber. Ze leeft met haar moeder en haar hond, B3, in een schoolbus. Ze hebben geen geld en Amber overleeft min of meer bij Donna, de moeder van vriend Ricky. Amber probeert moed te houden en kijkt eigenlijk heel positief op haar leven. Ze is vastbesloten advocate te worden, net als Donna. Helaas verandert haar krachtige houding wanneer ze opnieuw iets verschrikkelijks mee maakt in haar leven.

De blikman – Sarah Winman – Uitgeverij Orlando
Dit boek is erg geschikt voor in je schoen omdat het zo’n klein en dun boekje is. Maar de inhoud is helemaal het tegenovergestelde. Groots, literair en verwarmend en hartbrekend tegelijk! De blikman is een hartverscheurend verhaal dat de liefde viert in al haar vormen. Een liefdesverklaring aan zachtmoedigheid en vriendschap, aan verlies en het leven. Ellis en Michael sluiten vriendschap op hun twaalfde en lange tijd bestaat het leven van de jongens uit samen fietsen door de straten van Oxford, zichzelf leren zwemmen in de rivier, gedichten ontdekken en de vuisten van hun vaders ontwijken. En op een dag groeit deze vriendschap uit tot iets meer. Tien jaar later is Ellis getrouwd met Annie en is Michael uit het zicht verdwenen. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

De boekhandel – Penelope Fitzgerald – Karmijn
Dit kleine, dunne en onopvallende boekje heeft toch maar mooi bewezen dat het zijn plaats verdiend tussen alle dikke kleppers. Dit jaar verscheen ook de verfilming in de Nederlandse zalen.
Weduwe Florence Green koopt op haar vijftigste een vervallen historisch pand in het kustplaatsje Hardborough (Engeland) en richt er een kleine boekhandel in. Het is 1959, Engeland krabbelt overeind na de armoede van de eerste naoorlogse jaren. Een dorp als Hardborough staat stijf van de roddel, mensen worden om een bagatel uitgesloten. De zaken gaan redelijk, ze krijgt steun voor haar initiatief ook een leenbibliotheek op te zetten, maar Florence onderschat de ijzeren wil van de rijke generaalsvrouw uit het dorp, die een oogje op het pand had om er een kunstcentrum te openen. Kleine pesterijen beginnen en ze krijgt ook te maken met de economische realiteit in haar regio. De generaalsvrouw weet uiteindelijk via een bevriend parlementslid te bewerkstelligen dat een nieuwe wet wordt aangenomen waarmee historische panden onteigend kunnen worden.

Vermoorde onschuld – Jennefer Mellink – Luitingh-Sijthoff
Een dun, maar verbluffend goed boek. Een thriller die vooral op psychologisch vlak de lezer verbaast. Door de twijfel van het hoofdpersonage weet je als lezer zelf niet meer wat je moet geloven…
Stephan is 18 jaar en zit vast voor de verdenking van moord op zijn vader. Omdat hij een black-out heeft en zich niets meer van zijn vaders dood kan herinneren, probeert hij via hypnotherapie de waarheid te achterhalen. Langzaam maar zeker komen er flarden uit zijn verleden naar boven, die niet alleen Stephan maar ook de lezer verrassen…

36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken – Vicki Grant – Luitingh-Sijthoff
Hildy en Paul hebben ieder zo hun eigen redenen om mee te doen aan het experiment dat draait om de vraag: kunnen twee vreemden in heel korte tijd verliefd op elkaar worden? Ze moeten elkaar zesendertig vragen stellen, van “Welke herinnering zou je liever vergeten?’ tot “Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen?’. Tegen de tijd dat ze alle vragen hebben beantwoord, hebben ze gelachen, gehuild, gelogen, dingen naar elkaar gegooid, zijn ze boos weggelopen en weer teruggekomen. En ze hebben elkaars diepste geheim ontdekt. Maar zijn ze ook verliefd geworden?
De Canadese Vicki Grant baseerde haar boek, dat geschreven is in Q&A’s, instant messaging en doodles van Paul, op een bestaand wetenschappelijk experiment van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron in de jaren negentig. Zodra je dit boek uit hebt, ga je meteen op zoek naar een vreemde om dit zelf uit te proberen. Wie weet word je wel verliefd!

Gewoon gevoelig – Luc Descamps – Van Halewyck
Hoogsensitief zijn is niet altijd een cadeau. Zo ervaart Flo het feit dat ze veel meer voelt dan anderen, fysiek, maar ook emotioneel. Daardoor is ze toch wel een buitenbeentje in de klas, wat dan weer de nodige spot met zich meebrengt. Maar Flo heeft niet het karakter om bij de pakken te gaan neerzitten. Zo goed en zo kwaad als het ging, heeft ze geleerd om met haar hooggevoeligheid om te gaan. Net als ze de indruk heeft dat ze alles voor mekaar heeft, verandert er iets in haar omgeving. Het is te zeggen, er is iemand naar wie ze plotseling op een heel andere manier kijkt: haar buurjongen. Haar hormonen gaan ineens zo fel tekeer dat haar wereld op zijn kop wordt gezet.
Een dun boekje, met een gigantische boodschap.

Chemie – Kaat De Kock – Clavis
Nadat ze is gedumpt door haar vriendje Benno, kan de zeventienjarige Emma wel wat afleiding gebruiken. Ze verheugt zich enorm op haar klassenreis naar Griekenland. Vooral omdat meneer Vandevelde, haar jonge en knappe chemieleraar, meegaat als begeleider. Veel meisjes op school hebben een crush op hem en Emma stiekem ook. Tegelijkertijd beseft ze dat een relatie tussen hen onmogelijk is. Totdat ze begint te merken dat meneer Vandevelde misschien meer belangstelling voor haar heeft dan een leraar zou mogen hebben. Is er echt chemie tussen hen?
Het lijkt misschien erg cliché, verliefd worden op een leraar, maar dankzij de fantastische humor die de auteur toekent aan het hoofdpersonage verdwijnt dat clichégevoel volledig naar de achtergrond. Ik heb meerdere malen hardop gelachen!

Fright Night – Maren Stoffels – Leopold
Wat een heerlijk boek was dit! Na Escape Room was ik al fan van Maren, maar dit boek bevatte nog meer psychologie en had sterkere karakters. De boeken van Maren zijn dun, maar altijd heerlijk spannend! Echte mustreads!

Drakendal – Kristien Dieltiens – De Eenhoorn

Barn is geen durver. Eigenlijk is hij bang van alles. Hij kan niet eens hoog in een boom klimmen, zoals de andere Boomkinderen van zijn leeftijd. Barn is maar een ‘twijgje’. Zo wordt hij ook door iedereen genoemd. Twijgje heeft wel iets met bijen. Hij durft er als enige de honing te halen. Hij praat ook met de vogels en de insecten. Dan komt de dag van het grote feest. Twijgje wordt op een lange en gevaarlijke reis gestuurd. Durft hij zijn angst in de ogen te kijken?

Dromenvanger – Kaat De Kock – Clavis
Floor is op vakantie in Amerika, daar leert ze de knappe Josh kennen. Ze vallen als een blok voor elkaar, helaas is een vakantieliefde niet zo handig te onderhouden.Toch slagen ze er in om contact met elkaar te behouden en zijn de plannen om elkaar terug te zien nog niet opgeborgen. Dan ontmoet Floor een andere jongen die op zoek is naar een reispartner. Het geluk wil dat deze wil gaan roadtrippen in de buurt van Josh. Hoe dit allemaal afloopt, daar zul je het boek voor moeten lezen. Dit boek is ideaal om mee te nemen in je handtas, het boek is niet te dik en heeft een prachtige hardcover dat de gouden woorden van Kaat beschermt tegen beschadiging.

Clash – Guy Didelez – Van Halewyck
Clash gaat over Leen, Leen is een meisje dat in een rolstoel zit. Leen is lid van de City Rollers, deze skategroep kan je elk vrij moment vinden op het pleintje in de buurt. Door haar beperking kan ze helaas niet meer mee skaten, maar ze doet niet liever dan naar haar vrienden kijken. Op een bepaalde dag ziet Leen ineens een flits. Deze flitsen komen steeds vaker en voor, ze krijgt enge beelden te zien die in de toekomst zullen plaatsvinden.Dit boek is een dun boek dus perfect om overal mee naartoe te nemen.

De geliefden van Allerheiligen – Juan Gabriel Vásquez – Signatuur
Dit boek past vanwege het verhalende karakter onder de kerstboom of in de zak van Sinterklaas. Vásquez beschrijft in een aantal korte verhalen precies waar het in de wereld om draait en dat maakt dit boek zo geweldig mooi om te lezen. De variatie tussen de verhalen is groot, waardoor er voor iedereen wel iets bij zit waar hij zich a) in kan herkennen of b) in kan inleven. Tegelijkertijd is de verhalenbundel net iets voor de feestdagen: ook als je weinig tijd hebt, kun je een afgerond verhaal lezen.

Patricia – Peter Terrin – De Bezige Bij
Dit boek móet meegenomen worden door de Kerstman. Het is een dun boekje, maar daardoor niet minder uitdagend. Het verhaal gaat over een vrouw die haar kind in bad doet, wanneer ze haar werktelefoon uit de handen laat vallen. Ze bedenkt zich geen moment, laat haar kind achter en vertrekt in alle paniek. Na een tijdje ronddolen besluit ze terug te gaan. Ze gaat echter niet naar huis, maar bekijkt hoe haar man en haar kind leven, zonder haar. Bijzonder in dit boek is de betrouwbaarheid van het perspectief. Als lezer weet je niet meer dan het personage en dat brengt een zeer bijzondere vorm van spanning met zich mee. Zeker aan te raden!

IKO – Marissa Meyer – Blossom Books
Dit boek past zeker onder de boom. Het boek (eigenlijk zijn het er al twee: Deel één en deel twee) gaat over IKO, het robotje uit de Lunar-reeks en het is heel bijzonder, want het is een graphic novel. Alleen dat al maakt dat je het zou moeten lezen. Het boek is een combinatie van prachtige tekeningen en een goed verhaal. Als doorgewinterde lezer moet je misschien even wennen, maar daarna zie je zeker de meerwaarde van de tekeningen en kun je genieten, misschien nog wel meer dan van een boek zonder tekeningen.

Waar ik ga – Gayle Forman – Moon
Dit boek is niet heel dik en daarom zou het in deze categorie passen. Ook zou het in de categorie kunnen vanwege het verhaal. Het verhaal gaat over verschillende jongeren die op een bepaald moment op dezelfde plek in Amerika terechtkomen. Ze hebben allemaal een andere reden om daar te zijn en ze hebben ook allemaal een ander toekomstbeeld. Toch komen ze met elkaar in aanraking en dat brengt ze samen. Vanaf dat punt mengen hun levens en ontdek je als lezer wat er precies met de jongeren is gebeurd. Hoewel de verhalen soms schrijnend zijn, heb je toch een positief beeld. Dat maakt misschien wel dat dit boek tóch heerlijk is voor de feestdagen.

De serie Geek Girl – Holy Smale – Gottmer
Deze serie – bestaand uit vele delen – zou hier echt moeten horen, vanwege het romantische en hilarische karakter van de boeken. De boeken gaan over een meisje dat model is en tegelijkertijd nerd is. Ze is onhandig en eigenlijk is ze niet zo’n geslaagd model. Toch lijkt ze wel werk te krijgen. De boeken gaan over haar carrière en haar vriendschappen en romances. Alles gaat met vallen en opstaan en dat maakt de boeken super grappig! Elk hoofdstuk begint met een weetje en dat weetje is gekoppeld aan iets wat vervolgens gebeurt. Deze boeken maken de feestdagen nog een stukje warmer!

Duivelskruid – Marita De Sterck – Querido
Je wil dit boek niet missen en eigenlijk kan en mag je het ook niet missen. Eerst en vooral omdat het geschreven is door bekroond auteur Marita de Sterck. En dat betekent dat er nog heel veel andere mensen zijn die vinden dat haar werk het lezen waard is. Daarnaast omdat ze zo goed is in het neerschrijven van menselijke emoties. Gevoelens zijn misschien wel het moeilijkst om op papier te krijgen want hoe vang je iets wat eigenlijk ontastbaar is? En daar bewonder ik haar keer op keer om. Hoe ze dat doet, daar hebben we het raden naar, maar elke emotie, elke gedachte en elke relatie is zo menselijk en zo echt, dat het verhaal voor je ogen tot leven komt. Belangrijker nog: Marita de Sterck schrijft geen woord te veel. Sommige mensen zullen haar boek bestempelen als dun, misschien onopvallend. Maar het valt net op door zijn eenvoud. Marita de Sterck heeft niet meer woorden nodig om een verhaal boeiend en echt te maken. En dat, dat maakt van haar een groots auteur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *