blogpost

Throwback Thursday: De Boekenbeurs 2012

Hallo!

Zoals beloofd neem ik jullie op donderdag altijd mee terug in de tijd. Vorige week kwamen jullie te weten hoe ik als recensent begon bij De Leesfabriek. Deze week neem ik jullie mee naar hetzelfde jaar, 2012. Dat is het jaar waarin ik voor de eerste keer mocht gaan interviewen op de Antwerpse Boekenbeurs!

“Ik schrijf over misdaad die door kinderen of tegen kinderen wordt gepleegd. Onderwerpen die mij boeien en zelfs mij soms nog versteld doen staan. Want lezen is weten, weten is herkennen, herkennen is voorkomen.”
Dit is één van de sleutelzinnen van de auteur die ik toen heb geïnterviewd. Je vindt deze zin ook terug achterin haar boeken. Weten jullie over wie ik het heb?

Ik heb het natuurlijk over Helen Vreeswijk. Helaas raakte op 31 oktober 2016 het droevige nieuws bekend dat ze na een hevige strijd tegen haar ongeneeslijke ziekte is overleden. Ik heb prachtige herinneringen aan het interview en de terugkerende jaarlijkse gesprekken op de Boekenbeurs.

DSC_0123.jpg

Voor de aanvang van het interview; was ik was eerlijk gezegd wel heel zenuwachtig. Helen Vreeswijk is voor mij altijd een auteur geweest om naar op te kijken. Haar boeken zijn spannend en diepgaand en bieden zelfs vandaag de dag nog leesplezier aan jongeren én volwassenen. Ook de actuele thema’s die ze altijd durfde aanhalen en liever niet uit de wegging, worden door haar lezers nog steeds goed onthaald.

Ik ging ten rade bij mijn toenmalige leerkracht Nederlands voor enkele tips om te interviewen en dat zorgde ervoor dat ik zelfzekerder was en mijn zenuwen beter onder controle had. Ook de lieve reacties achteraf, van mensen in de zaal en uiteraard Helen Vreeswijk zelf, zorgden ervoor dat ik heel erg tevreden was over het interview. Het hielp natuurlijk enorm dat Helen Vreeswijk zelf heel weinig input en vragen nodig heeft om een uitgebreid en gedetailleerd antwoord te formuleren. Op die manier was het natuurlijk erg fijn om dit gesprek in goede banen te leiden. Als je als beginnend interviewer moeite hebt met het gesprek gaande te houden en weinig kan ingaan op wat de tegenpartij je aanbiedt, kan het best lastig worden om het boeiend te houden voor de luisteraars in de zaal. Dat was gelukkig niet het geval.

Ik zal voor altijd fan blijven van het werk van Helen Vreeswijk en blijf met een glimlach terugdenken aan dit interview. Het was een fantastische ervaring om dit te mogen doen op de grote Antwerpse Boekenbeurs.

En… dit was wel het eerste, maar niet het laatste interview dat ik mocht doen op de Boekenbeurs! Maar daarover later meer.

Liefs,

Valerie

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *