blogpost,  Kerstmis

De dertien bijzondere duiveltjes!

Binnen één week is het kerst! Dat betekent dat je nog cadeautjes aan het zoeken bent, je kerstmenu bent aan het voorbereiden en toch stiekem al zit af te tellen naar de avonden in leuk gezelschap en een fijne sfeer (en veel eten, natuurlijk). Als je nog haastig op zoek bent naar een cadeautje voor een boekenfan of je eigen wenslijstje nog moet aanvullen, helpen wij je daar deze week een handje mee. De hele week tippen wij de leukste boeken, per categorie! Met vandaag: 13 titels die je uitdagen!

Een stad, het meisje en de duivel – Svealena Kutschke – Atlas Contact
Dit boek is heel erg dik. Wellicht is dat dé reden waarom het boek de uitdaging is, want het gaat ver over de 1000 pagina’s. Wel is het boek zó mooi dat je het zou moeten lezen. Het verhaal gaat onder andere over Lucie en haar band met de duivel (zie recensie). Al na de eerste regels sleept het verhaal je zo mee dat je eigenlijk niet meer kunt stoppen. Dan lijken die veel meer dan 1000 pagina’s ineens bijna niets meer.

Lincoln in de Bardo – George Saunders
Dit boek is bijzonder speciaal. Het verhaal gaat over de dood van de zoon van Lincoln: Willie. Een deel van de roman wordt beschreven vanuit de geesten die ronddwalen op de begraafplaats, een deel wordt beschreven vanuit verslagen van ooggetuigen die in de weken voor en na de dood van Willie in en om het huis van de familie waren. Dit maakt dat het verhaal in alles speciaal aandoet. De roman bevat geen doorlopend verhaal, vanuit één of een paar perspectieven. Het is een samenraapsel van verschillende stukken tekst, maar die teksten vormen één geheel: een doorlopend verhaal. Begrijp je het nog? Nee? Lezen dan, zou ik zeggen!

Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe – Blossom Books
Durf jij het aan om met een kritische blik te kijken naar jezelf en de wereld rondom je? Geloof jij in het ideaalbeeld dat ze voor ons creëren? Durf je de maatschappij in twijfel trekken?
Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken.
We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Asem – Leen Dendievel – Horizon
Misschien is een boek over angst en paniekaanvallen wel de grootste duivel en uitdaging van alle boeken ooit. Want besef je dat jouw lichamelijke/psychische klachten misschien een uiting zijn van je angst? Maar durf je deze niet onder ogen komen? Of weet je niet hoe je dat moet doen? In Asem staat Leen Dendievel stil bij de wetenschappelijke oorzaken van angst, maar ook bij enkele getuigenissen van mensen die zelf de problemen ervaren. Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten en dat is toch echt wel veel.

Duizend papieren vogels – Victoria Udall – Xander
Wie deze roman vastpakt denkt in eerste instantie waarschijnlijk aan een chicklit. Echter, niets is minder waar. De roman is uitdagend vanwege het feit dat je op allerlei verschillende momenten met verschillende personages meekijkt en dat de schrijver niet extreem duidelijk maakt wanneer hij wisselt. Dat betekent dat je wel aandachtig moet lezen. Het verhaal gaat over een man die zijn geliefde kwijt is geraakt en troost zoek in onder andere het park waar ze wel eens kwamen. In dat park lopen meer mensen rond, waaronder een jonge vrouw, een oude man en een kind. Gaandeweg het verhaal kom je erachter wat die mensen met elkaar te maken hebben en waarom ze allemaal in dat park zijn. De roman is pittig, maar zeer zeker het lezen waard!

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen – Lemniscaat
Dit boek is een heerlijk boek dat je met een lach zal lezen door het opvallend positieve en humoristische karakter van de personages. Ondanks dat bespreekt het boek een heel zwaar thema. De broer van de hoofdpersoon heeft HET gedaan, waardoor het leven van de familie niet meer gewoon kan zijn. Wat HET is, ontdek je pas later. Je weet alleen dat de hoofdpersoon verhuisd is, start op een nieuwe school en loopt bij een psycholoog om alles te verwerken. Zijn humor en tegelijkertijd soms wat zwartgallige beeld maakt het verhaal aantrekkelijk en interessant. Je leest het met een lach, terwijl je nadenkt over de ernst van het thema. Zeker een duiveltje dat meegenomen moet worden, dus.

Eén – Sarah Crossan – Pepper Books
Dit boek gaat over een Siamese tweeling. De twee meiden zitten aan elkaar vanaf de middel tot lager. Ze groeien op en tot lange tijd lijkt het goed te gaan. Dan gaat de gezondheid achteruit en om ze te kunnen redden, zullen ze moeten worden gescheiden. Dit betekent echter dat een van de twee het waarschijnlijk niet gaat redden. De roman is opgetekend in een dichtende verhaalstijl en gaat over een bijzonder thema. Doordat je vanuit de ogen van het meisje dat het niet zal overleven kijkt, heb je een bijzondere blik op het verhaal. Je wordt aan het denken gezet over een ethische kwestie en dat doet Crossan op een sterke manier. Het boek is zeker de moeite van het lezen waard.

Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi – HarperCollins
Dit boek hoort zeker binnen deze categorie, omdat het fantasy is. Dat maakt het boek – zeker voor mij (Marloes) – al een enorme uitdaging. Het zorgt voor een nieuwe wereld, waarin ik altijd heel erg moet wennen. Tegelijkertijd heeft het ook de nodige spanning bij zich: bloed en beenderen… het zegt al genoeg. Dit boek heeft mij wel over de streep getrokken als het gaat om fantasy-boeken. Het verhaal is boeiend en zorgt dat je door wilt blijven lezen. Wanneer je moet wennen aan dit genre is dit misschien wel een goed deel om mee te starten.

De vrolijke verrijzenis van Arago – Tomas Lieske – Querido
Dit boek is uitdagend vanwege het niet-werkelijke karakter in het verhaal. Het boek gaat over een meisje en een vos. Het meisje krijgt, met haar familie, een ongeluk wanneer ze het vosje aanrijden. Vanaf dat moment ontstaan er twee verhalen. Het ene verhaal gaat over het meisje dat zwaar in de kreukels ligt en het overleden vosje. In het andere verhaal staan het meisje en het vosje op en gaan ze samen verder. Lieske speelt enorm met waan en werkelijkheid en zorgt daarmee voor een super interessant verhaal!

Wat het hart verwoest – John Boyne – Meulenhoff
Dit boek is zeker de moeite waard, maar het is een uitdaging omdat het wel dik is. Het verhaal gaat over jongens die opgroeien in de geschiedenis in Ierland. Het heeft zeker veel impact op je, omdat het verhaal verdrietig is, maar tegelijkertijd kracht uitstraalt. Het boek wordt vergeleken met Angela’s Ashes en ik denk dat die vergelijking zeker goed te maken is. Wel herken je Boynes schrijfstijl hier makkelijker terug: het verhaal is toegankelijker dan het eerdergenoemde boek. Ik zou het zeker lezen!

Een zelfgekozen einde – Jesse Bering – Nieuw Amsterdam
Ik denk dat de titel voor zich spreekt en dat ik niet moet uitleggen waarom dit boek een uitdaging is. De heftige thematiek geeft dankzij de milde taal van Bering een bijzondere inkijk in het hoofd en motief voor mensen die overgaan tot zelfdoding. Binnenkort meer op dit boek op de blog.

De torens van Beiroet – Paul Verrept – De Eenhoorn
Een minder toegankelijk prentenboek was voor mij (Valerie) een echte uitdaging, aangezien ik zelf niet zo thuis ben in de prentenboeken en al helemaal niet in het thema. Na het nodige opzoekwerk, begreep ik alleszins beter waar het verhaal over ging.

Wanneer de hemel grijs kleurt – Sofie Corrigan – Het Punt
Voor sommigen is een boek van een onbekend auteur vast een echte uitdaging. Ikzelf (Valerie) kies hier soms heel bewust voor omdat ik me graag een keertje laat verrassen. Soms valt het tegen, maar vaker is het een aangename verrassing. Zo ook met dit boek. Ik heb van begin tot eind genoten van de personages en de onderlinge relaties!

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *