blogpost

Discussie op donderdag: You

De Netflix serie You is een enorme hit en ook ik zwichtte al snel. Zeker omdat het moeilijk is om een serie te vinden die mijn vriend en ik samen kunnen kijken, maar You bleek alle elementen te bevatten die het nodig heeft: spanning (maar ik kan ’s nachts nog slapen haha), boeiende personages en een actueel thema. Uiteraard ben ik als boekenliefhebber eerste klas van het alom bekende principe: eerst het boek, dan de film/serie. Maar af en toe loopt niet alles volgens plan…

Ergens bleef mijn geweten maar roepen dat ik dan op zijn minst het boek toch ook een keer zou moeten lezen en ik kan trots zeggen dat ik dat uiteindelijk ook heb gedaan. Er kwamen best veel reacties op het feit dat ik eerst de serie heb gezien en toch nog het boek heb gelezen, omdat ik al wist waar het verhaal naartoe zou gaan. Maar naar mijn gevoel was dat absoluut geen storend element, het maakte net dat het boek lekker vlot las.

Waar ik mij wel aan heb geërgerd en wat elke boekenfan waarschijnlijk zal herkennen, is het feit dat het boek en de serie in best wat opzichten van elkaar verschillen. Om spoilers te vermijden ga ik de verschillen hier niet oplijsten, maar bepaalde personages zijn in de serie veel stereotieper neergezet. Mijn grootste probleem met het boek is Joe.

Voor de lezers die absoluut NIETS willen weten over het boek/de serie (omdat ze het zelf nog willen lezen/bekijken) raad ik aan deze paragraaf te skippen.
Het personage van Joe in de serie vond ik uitermate boeiend vanuit een psychologisch standpunt. Hij is geobsedeerd door Beck en in eerste instantie uit zich dat door haar op sociale media op te zoeken. In dit stadium van zijn obsessie heb je als kijker best nog sympathie voor hem en vond ik het ergens nog schattig dat hij bereid is zo ver te gaan voor een meisje waar hij verliefd op is. Dat verliep voor mij in het boek helemaal anders. Daar vond ik Joe vanaf de allereerste pagina een engerd. Hij bevindt zich meteen in een later stadium van de obsessie en creëert een afstand tot de lezer.

Wat wel een absoluut pluspunt is voor het boek is de humor. De gedachtegang van Joe, die we zowel in de serie als het boek de hele tijd volgen, komt hier beter tot zijn recht waardoor ook zijn cynisme en sarcastische ondertoon beter naar voren komen. Dit viel mij in de serie af en toe wel wat tegen.

Het einde van het boek is wat mij betreft wel veel definitiever dan die van de serie, wat op zich logisch is, want de producers werken aan een tweede seizoen!

Zowel het boek als de serie hebben enkele sterke en minder sterke elementen. Geen van beiden is perfect, maar de serie had me sneller te pakken dan het boek. Naarmate ik vorderde, kreeg het boek wel meer vat op me dan de serie en kropen de personages dieper onder mijn huid.

Welk van de twee krijgt jouw voorkeur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *