blogpost,  Lezer aan het woord

Discussie op donderdag: boeken herlezen

Het is donderdag, wat betekent dat we lekker gaan discussiëren. Vandaag hebben we het over het herlezen van boeken: do of don’t? We gaan ook ineens wat nieuw uitproberen. In deze editie gaan we met meer dan één blogger discussiëren, wat het reuze leukt maakt om meerdere meningen te horen. Al snel zal blijken wie er voor of tegen is dus laten we lekker van start gaan.

Lore:

Ik moet eerlijk opbiechten dat ik heel zelden, om niet te zeggen nooit, een boek zal herlezen. Ik vind het gewoon niet zo interessant omdat ik al weet wat er gaat gebeuren. Een uitzondering op mijn regel is dat ik wel stripverhalen herlees. Ik heb thuis de hele reeks ‘De kiekeboes’. Deze serie lees ik al van jongs af aan en ben ik nooit afgeleerd. Deze stripverhalen lees ik meerdere keren omdat de verhalen ook veel korter zijn.

Nog een uitzondering zijn boeken in andere talen. Zoals je op de blog misschien al eens zag, lees ik de boeken van Colleen Hoover ontzettend graag! Nog niet alle boeken van deze auteur zijn vertaald waardoor ik de meeste al in het Engels las. Toch lees ik deze boeken ook nog eens in het Nederlands wanneer ze verschijnen. Dit om de simpele reden dat Colleen Hoover haar boeken FANTASTISCH zijn. Het verhaal is hetzelfde, maar ik vind dat er verschil zit op de talen. Niet heel veel, maar toch een beetje. Mijn Engels is misschien ook niet zo geweldig waardoor ik bepaalde dingen niet helemaal begrijp. Wat waarschijnlijk ook een van de redenen is waardoor ik nog steeds nieuwe details ontdek.

Door het boek in een andere taal te lezen heb ik niet de indruk dat ik het boek herlees omdat het ook een nieuwe versie is. Steeds wanneer ik een boek van Colleen Hoover lees is het genieten met volle teugen.

Marloes:

Ik wil geloven dat ik, na mijn periode op het vwo, nog nooit een boek in het Engels heb gelezen (behalve studieboeken). Ik lees boeken van buitenlandse auteurs altijd in het Nederlands; vertaald dus. Ik herlees ook nauwelijks tot nooit boeken. Jammer eigenlijk, want ik denk wel dat het zou werken. Ik heb ooit Waar het licht is van Jennifer Niven herlezen. Dat vond ik een prachtige ervaring. Doordat ik wist wat er ging gebeuren, ging ik vanaf het begin van het boek letten op tekenen die die kant op zouden kunnen wijzen. Dat maakte wel dat ik al meer kleine dingen zag en het boek nóg meer kon waarderen.

Ik ben ervan overtuigd dat boeken herlezen in een aantal gevallen heel goed zou kunnen werken. Op die manier kun je, volgens mij, de details er beter uit halen. Je weet al wat er gaat gebeuren en hoeft daar dus minder op te letten. Volgens mij zouden boeken die niet verfilmd zijn hier zich goed voor lenen. Zou je fantasie niet nog sterker worden bij herlezen?

Discussieer mee op Facebook in de reacties!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *