blogpost,  Recensie

Wij zijn breekbaar – Koen Snyers

Wij zijn breekbaar
Categorieën: ,
Author:
Genre:
leeftijdscategorie:

In zijn vierde bundel eert Koen Snyers het breekbare van het leven met een slingerend verhaal, met teksten die aarzelen tussen poëzie en proza. Koen liet zich inspireren door gesprekken met zeven mensen en door de porseleinkunst van Wendy Van Geel. De bundel is deel van een ruimer project: een expo samen met Wendy en een muzikale vertelling met Sarah Vaesen.
Koen Snyers dicht, schrijft, performt, creëert en organiseert. Altijd en overal kijkt hij door de bril van een socioloog. Zeghetmettekst is zijn alter ego, maar ook zijn huis, label en podium voor tekst. Koen schreef eerder al ‘Onderweg naar hier en later’, ‘Leg mij dwars’ en ‘Ik zie mensen’. Samen met muzikanten brengt hij zijn teksten tot leven in muzikale vertellingen.

Wat mij van in het begin meteen erg lag en wat ik doorheen de hele bundel erg waardeerde was de zeer dunne grens tussen proza en poëzie. Hoewel ik wat ervaring heb met poëzie blijven sommige gedichten op een bepaalde afstand, zeker als de stijl je niet ligt, maar dat is in deze bundel helemaal niet het geval. Snyers bespreekt de alledaagsheid van het leven zelf in een moderne en vlotte stijl waarmee hij zijn lezer meeneemt in een knap staaltje beleving.

Vooral de manier waarop hij erin slaagt in alledaagse dingen een dubbele bodem te vinden en die banale dagdagelijksheid in vraag te stellen, spreekt tot de verbeelding van de lezer en toont op een mooie manier dat je voor poëzie de inspiratie niet altijd extreem ver moet gaan zoeken:

Er gebeurt zo veel in de tussentijd. In de
tussentijd tussen hier en nu zijn er mensen
die zeggen dat we op de sporen niet mogen lopen,
dat we op het rechte pad
moeten blijven. Ze zeggen ons wat niet mag,
wat moet. Ze verzwijgen wat er allemaal
mogelijk is./
(pagina 27)

 Door die focus op iets klein en ontastbaars te leggen, neemt Snyers zijn lezer mee in de fantasie rond het dagelijkse leven en laat hij je toe je gedachten na elk gedicht vrij te laten. Een heel aantal keer betrapte ik mezelf erop dat ik door het lezen van een bepaalde zin of een bepaald gedicht zelf aan herinneringen terugdacht of teruggreep naar momenten uit het verleden. En het is knap als poëzie dat met de gedachten van de lezer kan doen. Koen Snyers is een dichter om in de gaten te houden.

Zelf interesse in het werk van deze dichter? Surf dan naar zeghetmettekst.be!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *