blogpost,  Recensie

Wat als dit het is – Becky Albertalli & Adam Silvera

Arthur en Ben. Twee totaal verschillende types die elkaar toevallig tegenkomen in New York. Ben is een echte New Yorker. Zijn relatie is net op de klippen gelopen en hij besluit er korte metten mee te maken: hij brengt alle spullen naar het postkantoor om ze terug te sturen naar zijn ex. En daar loopt hij de lieve Arthur tegen het lijf. Hij is enkel deze zomer in de stad dankzij de baan van zijn moeder. Hij loopt meestal met zijn hoofd in de wolken en wacht op een spetterend liefdesverhaal. Ben en Arthur lijken niet meteen voor elkaar gemaakt, maar vanaf de eerste ontmoeting is er een vonk. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar het universum brengt de twee toch terug bij elkaar. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard gelooft in mooie sprookjes? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven geen musical is? Maar wat als dit het wel is?

Becky Albertelli, bekend van Love, Simon, wordt alom geprezen voor haar prachtige liefdesverhalen. De warmte straalt er iedere keer vanaf en na een boek van haar voel je je altijd stukken beter. Adam Silvera, auteur van Op het einde gaan ze allebei dood, doet graag het omgekeerde met zijn lezer. Hij breekt je hart met hartverscheurende gebeurtenissen en personages. Zet deze twee auteurs samen en je weet dat je een schitterend verhaal zal krijgen en dat je het gay-gehalte al van ver kan voelen. Dit boek is werkelijk prachtig.

Hoewel er heel wat clichés te vinden zijn in dit boek, zoals het toevallig ontmoeten van een leuke jongen op een onverwacht moment of elkaar kwijtraken én elkaar terug vinden (so cute, I know), dragen deze element stuk voor stuk bij aan de warme en liefdevolle sfeer die vanaf pagina één van de bladzijden afstraalt. En er zitten ook heel wat herkenbare en niet-cliché elementen in dit verhaal. Het zijn vooral de personages en hun (h)eerlijke karakters die van dit verhaal maken wat het is. Arthur is duidelijk een creatie van Becky Albertelli; houdt van musical, zweeft over straat en wacht op de liefde van zijn leven. Hij is echt een schatje! Als lezer sluit je hem meteen in je hart. Ben is heel nuchter, rationeel en loopt met beiden voet op de grond. Maar bij het ontmoeten van Arthur kan hij het niet laten toch een beetje mee te gaan in diens enthousiasme. Een echt Adam-personage dus!

Als lezer kan je niet anders dan volledig meegaan in het verhaal. Ook al ben je misschien wat terughoudend. Ben en Arthur zullen iedereen meesleuren in hun rollercoaster van emoties. Dit is zo’n YA-boek dat je echt gelezen moet hebben. Niet omdat het een hype is (of zou moeten zijn), maar gewoon omdat het zo een heerlijk boek is!

Wat als dit het is bevat alle elementen om van dit boek een prachtig verhaal te maken. Maar dit boek is zoveel meer. Ik heb luidop gelachen, gegrinnikt en af en toe even moeten slikken. Een paar keer riep ik bijna: ‘Becky en Adam, kom op! Dit kunnen jullie niet menen! Los het op!’ Kortom; ik heb genoten van begin tot eind.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *