blogpost,  interview

Boekhandelaar aan het woord: Grim (Hasselt, België)

Ed en ik (Katelijne) leerden elkaar kennen als jonge programmeurs. Ver weg van de boekenwereld herkenden wij in elkaar een liefde voor literatuur. Tijdens het samenvoegen van onze boekenkasten groeide het idee voor een eigen boekhandel. Die kwam er in 2006. Economisch gezien was dit zowat de slechts denkbare periode om met een boekhandel te beginnen. E-readers deden net hun intrede en het einde van het papieren boek werd in alle kranten en tijdschriften voorspeld. Iedereen raadde het ons af. Ex-boekhandelaren waar we mee gingen praten waren bitter en financiële adviseurs schonken ons uitsluitend meewarige blikken.

Toch hebben we de sprong gewaagd.  We begonnen klein, in Leuven, en wisten ons dankzij een trouw en leesgraag publiek een stevige plek tussen de maar liefst 9 andere boekhandels te veroveren.

Na een 10-tal jaren zochten we nieuwe horizonten op.  Dankzij een goede vriendin leerden we Hasselt beter kennen. De vele originele initiatieven die we in de binnenstad ontdekten maakten ons enthousiast. Hier zouden wij ons wel thuis kunnen voelen! We lieten er geen gras over groeien. We vonden een pand in de Maastrichterstraat en knapten het op.  In augustus 2016 deed Grim zijn deuren open. En nu, in de twee jaar sindsdien, hebben we er alleen maar méér zin in gekregen. Zouden we dit hele traject opnieuw afleggen? Zonder twijfel!

Commercieel is dit ongetwijfeld niet de juiste instelling: we vinden niet per se dat mensen meer bij de onafhankelijke boekhandel zouden moeten kopen. We willen vooral iedereen het plezier van lezen laten ontdekken. Ieder heeft zijn eigen voorkeur, dat spreekt voor zich. Sommige mensen zullen nooit graag lezen, zoals anderen bijvoorbeeld nooit zullen houden van tennis, hoeveel ballen je hen ook toewerpt. Maar het is onze missie om voor elke lezer het juiste boek te vinden. Daar trekken we tijd voor uit en dat geeft ons ook voldoening: om net dàt boek te vinden waar je maanden later nog met plezier aan terug denkt. Zo hopen wij onze klanten te verdienen en een streepje voor te hebben op de grotere fysieke en online winkels.

Zelf lezen we graag en veel. Omdat we bij willen blijven met wat er allemaal verschijnt, lezen we ook echt heel breed: fictie voornamelijk, maar ook non-fictie, jeugd- en kinderboeken, niet vertaalde Engelse fictie. Het leukst is natuurlijk om iets nieuws te ontdekken: een boek dat een verschil maakt. Toen we onlangs ‘Materiaalmoeheid’ van de Tsjechische Marek Sindelka lazen waren wij daar totaal van ondersteboven. Vorig jaar kwamen we dan weer niet uitgepraat over de boeken van Yuval Harari, ‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’. Dat zijn de boeken die je nooit meer vergeet en die je graag wil delen met je klanten.  Ook tussen de kinderboeken zitten pareltjes.  Heel leuk wanneer je die dan over de toonbank ziet gaan of als cadeautje voor iemand mag inpakken.

Een warme bedankt aan Ed en Katelijne voor het beantwoorden van mijn vragen met hun torenhoge enthousiasme!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *