blogpost

Naar de Boekenbeurs! (2018)

De mooiste tijd van het jaar voor boekenliefhebbers komt er weer aan! De Boekenbeurs in Antwerpen opent zijn deuren op zondag 28 oktober en is toegankelijk voor bezoekers t.e.m. 11 november. Als extreme liefhebber van boeken en als blogger ben ik uiteraard meerdere dagen te vinden tussen de rekken vol mooie woorden en zinnen. Je vindt mij op de beurs op 28 oktober, 2, 3, 10 en 11 november! 😉

Maar wat nu als je zelf graag naar de beurs wil gaan, maar je (nog) niet weet welke boeken je wil kopen, welke dingen er te zien zijn of welke auteurs je niet mag missen? Geen paniek! Ik schiet jullie graag te hulp.

Auteurspodia die je niet mag missen


Vrijdag 2/11: Chicklit schrijven voor millennials – powered by FLAIR
Kaat De Kock is al jaren een vaste waarde bij Flair en sinds enkele jaren ook erg succesvol als jeugdschrijfster. Met ‘Het is ingewikkeld’ schreef ze haar eerste chicklitroman, een feelgoodboek vol humor en romantiek over een jonge vrouw die met vallen en opstaan haar dromen najaagt, uit het leven gegrepen!

Vrijdag 2/11: YA Nocturne
Neem een kijkje achter de schermen van Clavis Uitgeverij. Ontdek samen met onze vormgever hoe een cover tot stand komt. De populaire boekvlogger Chinouk Thijssen vertelt hoe je verhaal van een word-bestand tot een boek gemaakt wordt. Met aansluitend meet-and-greet met Clavis YA auteurs.

Vrijdag 2/11: Erin Hunter
Erin Hunter, een schrijverscollectief van maar liefst 6 verschillende auteurs, is wereldwijd bekend dankzij de succesvolle series WarriorCats. Op 2 november komt één van de schrijfsters uit het collectief, Gillian Philip, naar de Boekenbeurs; daar zal de Nederlandse blogster en superfan Willemijn (@jufwillemijnopallstars) haar interviewen over de nieuwe topserie Bravelands. Ook het publiek krijgt de kans om enkele vragen te stellen, dus wees er zeker bij!
Opgelet: Het interview verloopt in het Engels, maar er is ondersteuning in het Nederlands.

Zaterdag 3/11: Ria Maes, acteur Aaron Wade en Marc de Bel presenteren ‘Robbe’
Voor de gloednieuwe Young Adult‘Robbe’ baseerden Marc de Bel en Ria Maes zich op het verhaal van acteur Aron Wade, Akke uit W817. In de hoofdrol zien we Robbe, het mikpunt van pesterijen, die plots een hoofdrol krijgt in een televisiereeks maar dan de schaduwkant van beroemdheid ontdekt. Een open gesprek over het gloednieuwe boek en de thematiek van depressie bij jongeren. (Interview door mij, jeeeej!)

Zaterdag 10/11: Body Positivity
Vrienden, liefde, sociale media, zelfbeeld, een veranderend lichaam… opgroeien kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Een beetje hulp, in de vorm van een boek boordevol tips voor zelfliefde, is altijd welkom. Christina De Witte van @chrostin, Ilona Lodewijckx van Fille Folle en Myrthe Spiteri, uitgeefster van Megan Jayne Crabbe’s Body Positive Power, zijn grote voorvechters van body positivity en helpen je tijdens dit boeiend gesprek graag op weg.

Zaterdag 10/11: Young Adult auteurs meet & greet
Maak kennis met een selectie Vlaamse Young Adult-auteurs. Kate Kriske, Petra Doom, Ilona Lodewijckx,  Aurike Quintelier (Fille Folle), Chrostin en Tille Vincent verwachten je voor een boeiende Speeddate in de Boek-o-drôme. En word jij één van de uitverkorenen met een rol in de unieke Kagawa-podcast die op de Boekenbeurs wordt opgenomen? Mis in elk geval om 14u het interview met Julie Kagawa niet. En keer huiswaarts met een goedgevulde goodiebag.

Zondag 11/11: Kathleen Vereecken ontroert met nieuwe jeugdroman
De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. ‘Zo mooi!’
‘Hoe kan dat?’ vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. ‘Er is niet eens zon.’
Er kwam geen antwoord.
Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
‘Het is geen zon,’ zei Rosa. ‘Het is de oorlog.

Boeken die een plek op je verlanglijstje verdienen
Het leuke aan de Boekenbeurs is dat je de boeken die je koopt vaak meteen kan laten signeren door de auteur als hij of zij aan het signeren is. Ik geef jullie graag wat tips over welke boeken en auteurs je zeker niet mag missen op de beurs.

Tot later – Luc Descamps
Een dramatisch ongeluk maakt een plots einde aan het leven van Jonas, nauwelijks enkele dagen na zijn dertiende verjaardag. Bij zijn aankomst ‘hier-ergens-tussenin’ blikt hij terug op zijn leven en zijn omgeving. Het resultaat is tegelijkertijd grappig en ontroerend.
Acht jaar later is er heel wat veranderd. Zijn familie is doorgegaan
– ze moesten wel – en zijn vrienden van toen zijn jonge volwassenen geworden. Maar ook Jonas is niet blijven stilstaan. De plek waar hij nu is, is veel ‘levender’ dan we op het eerste gezicht zouden denken…
Iedereen vraagt zich wel eens af of er leven is na de dood. Waar gaan we naartoe? Wat gebeurt er? Hoe is het daar? Wat als we al die informatie konden krijgen van iemand die daar nu is…?
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Gras – Koen Strobbe
Gianna Mercier verloor haar moeder in een ongeval toen ze nog een kind was. Zelf kwam ze er met een lelijk litteken van af. Ze werd doctor in de chemie en ontwikkelde een molecule waarmee ze barre regio’s in vruchtbare landbouwgrond kan veranderen. Pas als ze de persoonlijke grasdesigner wordt van de geheimzinnige sjeik Rahman el Siouffi slaagt ze erin haar ontwikkelingsproject te financieren.
Maar al snel blijkt dat haar werkgever een duistere kant heeft. Wanneer Gianna op zijn luxedomein in het elitaire Cap Ferrat bodemonderzoek verricht, ontdekt ze een anomalie in het terrein. Een lijk wordt opgegraven, en vanaf dat moment moet ze vrezen voor haar leven.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

De verdwijning – Guido Eekhaut
In de stad verdwijnen sinds meer dan een jaar meisjes en jonge vrouwen. De politie staat machteloos: geen getuigen, geen sporen, geen eis tot losgeld. Hoofdinspecteur Diaz, een door zijn verleden getroebleerd man, leidt het onderzoek.
Ambtenaar Barrio wil zijn vijftienjarige nichtje van haar maagdelijkheid verlossen. Ook zij verdwijnt.
Aan de universiteit onderzoekt professor Kristeva een zorgwekkend kosmisch verschijnsel. Aan de zichtbare rand van het heelal verdwijnen hele sterrenstelsels. Is een ramp van ongeziene proporties op komst?
Haar collega Fayard, hoogleraar semiotiek, verontrust zijn studenten met een college over de Australische film Picnic at Hanging Rock, waarin schoolmeisjes op mysterieuze wijze verdwijnen. Hij heeft zijn blik laten vallen op de jongere zus van zijn vriendin. Ze wordt plots vermist.
Boven hun hoofden draait de laatste astronaut in een ruimtestation om de aarde.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Truth or Dance – Chinouk Thijssen
Truth or Dance. Zo heet de chatgroep waar India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden dachten dat ze gewoon auditie konden doen om toegelaten te worden tot de balletopleiding, maar dat blijkt een vergissing. Via de app ontvangen ze allerlei rare opdrachten, die ze moeten uitvoeren om kans te maken op een plekje. Ze willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid daarvoor over lijken te gaan?
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Het is ingewikkeld – Kaat De Kock
Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat weleens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Onderbuik – Tine Bergen
De tieners Sander en Lotte besluiten op een dag om weg te lopen. Sander laat een briefje achter. Maar zijn ze eigenlijk wel weggelopen? Omdat niemand er iets van snapt begint Sanders zus via een blog een zoektocht. En dan op een dag vindt de scholiere Vianne de fiets van Sander. De politie doet niet veel en dus start Vianne een eigen zoektocht. De gevolgen zijn dramatisch. Spannende psychologische thriller waarbij de lezer informatie krijgt vanuit vier verschillende hoeken: de zus van de verdwenen Sander via een blog, de voortgang van het onderzoek van de scholiere Vianne en de gedachtesprongen van de twee verdwenen tieners.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert
Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met “zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.
Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken.
Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Sommige meisjes houden niet van roze – Chrostin
Vrienden, verliefdheid, sociale media, zelfbeeld, een veranderend lichaam… opgroeien kan behoorlijk ingewikkeld zijn. De bekende comic Chrostin geeft in dit boek grappige en heldere antwoorden op alle (levens)vragen waar je mee worstelt, zoals:
* Hoe kom ik op voor mezelf?
* Wat gebeurt er met mijn lichaam?
* Waarom stinken mijn oorbellen?
* Hoe kan ik gezond én lekker eten?
* Kan ik overleven op instantnoedels?
* Hoe ga ik om met trollen en pestkoppen?
* Wat moet ik doen met een gebroken hart?
* Hoe kan ik van mezelf (leren) houden?
Sommige meisjes houden niet van roze is dé survivalgids die je nodig hebt om de puberteit en het leven door te komen.
Christina De Witte tekende haar eerste comics aan de kunstschool. Ondanks de kritiek die ze te verduren kreeg, zette ze door. En zo werd haar webcomic Chrostin geboren.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Pas op voor de buren – Hilde Vandermeeren
Een straat met vier huizen.
En vijf geheimen.
Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen.
Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen.
Wanneer deze auteur signeert, lees je hier.

Ga jij naar de boekenbeurs? Als je gaat, kom ik je graag tegen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *