blogpost,  Recensie

Vruchteloos – Bes Ceyssens

2090. De aarde is overbevolkt en de overheid bedenkt een plan om de planeet te redden: een deel van de bevolking moet onvruchtbaar worden gemaakt, zodat de overbevolking een halt wordt toegeroepen. Maar door een fout worden bijna alle mensen op aarde onvruchtbaar en al snel ontstaat er een onderbevolking.
Tachtig jaar later worden alle jongeren op hun zestiende getest om te kijken of ze vruchtbaar zijn. De enkelingen met een positieve testuitslag worden naar de zogenaamde Centra gestuurd, waar ze gekoppeld worden aan een partner en worden verplicht te zorgen voor nakomelingen om de aarde een nieuwe toekomst te geven. Deze bijzondere jongeren, de Kinderen van de Toekomst, hebben geen andere keuze. Wanneer Ava zestien wordt en de test ondergaat, staat haar leven volledig op zijn kop en raakt ze verwikkeld in een machtsstrijd waarin niets is wat het lijkt…

Bes Ceyssens schreef eerder De Laatste Dans, haar debuut dat ook verscheen bij Clavis. Met Vruchteloos verkent ze een nieuw genre, namelijk dystopisch/science-fiction en ook dat gaat haar absoluut goed af!

De setting van het boek volt onecht en tegelijkertijd eng realistisch aan. Iedereen weet dat het niet zo goed gaat met de planeet en dat de grootste boosdoener zonder twijfel de mens is. Ceyssens speelt met het idee van een mogelijke toekomst van de aarde. Dit wil niet zeggen dat wat zij beschrijft het lot is dat ons te wachten staat, maar het is bijzonder boeiend om stil te staan bij een mogelijke wending voor onze thuisplaneet. Op dit moment lijkt deze schets misschien onrealistisch, maar de auteur heeft verschillende elementen in het verhaal gebruikt die er toch voor zorgen dat je merkt hoe snel deze scenario’s werkelijkheid zouden kunnen worden.

De personages dragen hier zeker aan bij. Hoofdpersoon Ava is een goede gids die de lezer vanaf het begin van het verhaal meeneemt in haar bijzondere wereld. Ze groeit op in een gezin waarvan beide ouders vruchtbaar zijn, waardoor ze allebei zeer goed weten hoe het er in de Centra aan toegaat. Dat maakt ook dat ze koste wat het kost willen voorkomen dan hun kinderen hetzelfde lot te wachten staat. Ava wordt op die manier al haar leven lang overtuigd van de snode plannen van de overheid en is net als haar ouders tegen het gebruik van de Centra. Lang niet alle personages in het boek delen deze gedachtegang. De propaganda van de overheid is enorm en Kinderen van de Toekomst worden door hen afgeschilderd als de bevoordeelden. Het is boeiend om te zien hoe Ceyssens speelt met de  macht van media, reclame en opvoeding. Mensen worden zo sterk gevormd door de omgeving waarin ze opgroeien, maar zijn tevens enorm vatbaar voor de boodschappen die worden verkondigd  door machtsorganen rondom hen en nemen vaak zonder zelf kritisch na te denken informatie aan.

Naast het sterke hoofdpersonage en de boeiende thema’s zorgt de auteur ook voor voldoende actie en spanning doorheen het verhaal. Sommige gebeurtenissen zie je als lezer natuurlijk wel aankomen, maar daarnaast zitten er een aantal heel sterke wendingen en gebeurtenissen in die je als lezer niet verwacht en die het verhaal een enorme snelheid meegeven. Tel daarbij de vlotte schrijfstijl op en je krijgt een boek dat je amper kan wegleggen.

Bes Ceyssens stapte met Vruchteloos een nieuw genre binnen en heeft aangetoond dat ze ook dit futuristische gegeven perfect weet te vatten in een boek. Voor de liefhebbers van Als de nacht eindigt, The Darkest Minds en andere dystopische verhalen is dit een absolute mustread! Ceyssens heeft me zeer aangenaam verrast.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *