blogpost,  Recensie

Vanuit hier zie je alles – Mariana Leky

Louise woont in een klein dorpje, met zeer bijzondere inwoners. Wanneer Selma, haar grootmoeder, droomt over een okapi slaat de paniek toe in het dorp. De okapi brengt elke keer een vreselijke boodschap met zich mee: binnen 24 uur zal er iemand sterven. Hopeloos omarmen mensen hun geliefden en worden wensen uitgesproken. En dan slaat het noodlot alsnog toe: Louises beste vriend laat het leven in een dramatisch treinongeluk. Louise probeert haar leven terug op te nemen en wordt verliefd op een Japanse monnik, Frederik. Maar net zo plots als hij voor haar neus stond, verdwijnt hij ook weer naar Japan. Hun relatie beperkt zich tot het schrijven van brieven. Tot Selma opnieuw een okapi ziet verschijnen in haar droom…

Soms neem je een boek vast waarvan je in eerste instantie niks verwacht of niet weet wat je kan verwachten. Vaak blijken deze boeken een grote indruk op je te maken, omdat je wordt overrompeld en geniet van een onverwacht verhaal. Vanuit hier zie je alles is precies zo een boek.

In eerste instantie volg je als lezer Louises leven vanop een zekere afstand. De lezer heeft wat tijd nodig om zich aan te passen aan het dorpsleven met zijn bijzondere bewoners en wat informatie te verzamelen over hoe de onderlinge relaties precies in elkaar zitten. Eenmaal door deze fase te zijn gewandeld, betreed je een wonderbaarlijke wereld waar je maar moeilijk afscheid van kan nemen.

Leky schetst met uiterste precisie het leven van Louise. Hoe ze opgroeit met haar beste vriend, hoe ze omgaat met verlies en rouw en hoe ze uiteindelijk verliefd wordt. Alle fases krijgen één voor één precies het aantal pagina’s die nodig zijn om tot een realistisch en meeslepend verhaal te komen waarin geen woord teveel geschreven staat. De lezer wordt meegenomen op ontdekkingsreis in het leven van een jonge meid die probeert de wereld om haar heen te begrijpen en moet leren omgaan met iets waar iedereen mee te maken krijgt: liefde.

Van begin tot einde krijg je het gevoel zelf deel uit te maken van de dorpsbewoners met al hun bizarre gewoontes en karaktertrekken. Deze diversiteit zorgt ervoor dat je uitermate nieuwsgierig blijft naar de uitkomst van hun relaties onderling. Er gebeurt namelijk weinig in het verhaal, van echte actie is geen sprake. Maar dat is misschien het allergrootste pluspunt hier: dit boek heeft geen actie nodig om overeind te blijven.

Leky creëert een prachtige en bijzondere wereld binnen het kleine dorpje met zijn bijzondere bewoners. Hoewel niets zomaar lijkt te gebeuren, gaat het leven zijn gangetje en krijg je een prachtig beeld van het leven van een jonge vrouw die zichzelf zoekt én tegenkomt. Hoewel het boek misschien geen groot lezerspubliek aantrekt, is dit boek het lezen meer dan waard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *