U ligt op mijn handdoek
blogpost,  Recensie

U ligt op mijn handdoek – Marc-Jan Janssen

In 2020 verscheen van Marc-Jan Janssen de cartoonbundel Brommers Kiek’n, een leuke verzamelbundel met de beste tekeningen. En toen, zoals je wellicht nog wel weet, kwam corona ons leven binnen. Maar ook tijdens de lockdowns bleef Janssen tekenen, waardoor er nu een nieuwe bundel verschenen is: U ligt op mijn handdoek.

In deze bundel vind je veelal cartoons terug met betrekking tot corona: bubbels, afstand houden, quarantaines… Alle gekende scenario’s passeren de revue. Gelukkig kiest Janssen er voor ook nog andere onderwerpen aan bod te laten komen, zoals opgroeiende kinderen, daten, relaties en meer.

U ligt op mijn handdoek is een perfect cadeau voor de feestdagen, ook voor de niet-lezers in de familie. Het is niet echt een boek om volledig in één keer uit te lezen, maar om even wat verlichting te zoeken en vaak eens door te bladeren. Marc-Jan Janssen kiest voor bekende situaties zodat de lezer zich herkent in de personages in de tekeningen en dus ook de humor van de beschreven gebeurtenissen begrijpt. Wel jammer dat er geen toelichting werd voorzien (bijvoorbeeld achteraan) want ik wist bij enkele cartoons niet waar ze precies op doelden.

Hoewel corona als onderwerp zeker domineert in deze bundel, is het op een komische manier waardoor je niet dat ellendige gevoel van de lockdowns opnieuw ervaart. Het is luchtig en vooral heel herkenbaar, waardoor je herinneringen ophaalt en eens lacht om hoe we toen door het leven moesten gaan.

Naast alle herkenbare situaties omtrent corona, zijn er ook veel andere actuele onderwerpen die aan bod komen: pijnpuntjes in relaties, de stijgende energieprijzen aan de pomp en politiek zijn enkele voorbeelden.

De cartoons zijn volledig in zwart-wit, hoewel de cover misschien anders doet vermoeden. Dat doet geen afbreuk aan de stijl van Janssen, die zeer herkenbaar is en voor Nederlandse lezers misschien bekend is uit tijdschriften en joop.nl (opiniesite van BNN/VARA).

U ligt op mijn handdoek is een ideaal cadeau-idee voor de cartoonliefhebber in de familie. Met het grote gamma aan onderwerpen zal iedereen zonder twijfel thema’s tegenkomen die hij kent waardoor deze bundel voor heel wat herinneringen en verlichting zullen zorgen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *