blogpost

Bookstagram, BookTok en een hele hoop boeken

Iedereen die de laatste weken en maanden de online media in de gaten heeft gehouden (of lid is van Instagram en graag het boekengebeuren volgt), heeft waarschijnlijk het artikel gelezen omtrent de populariteit van ‘Booktok’ (het stukje van TikTok waar lezers over boeken praten). Heb je het artikel niet gelezen? Een voorbeeldartikel vind je hier.

Ben ik tegen de trend van TikTok? Niet per definitie. Mijn boekenhart wordt er alleen maar blij van als ik jongeren zie en hoor praten over boeken, zeker als ik op school in de gangen of op de speelplaats titels hoor vallen die ik ken en waar ik zelf razend enthousiast over ben. Maar daar wringt meteen ook het schoentje. Ik ken heel veel titels niet. Het is niet zo dat ik van mezelf verwacht dat ik alle boeken ken, maar de oorzaak dat ik de genoemde titels niet ken, ligt vooral in het feit dat heel veel jongeren uitsluitend of vooral in het Engels lezen.

Dat er op sociale media aandacht is voor boeken in alle vormen (zoals ook de digitale uitgaves steeds populairder worden, yeah!), juich ik enkel toe want ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te lezen. En hoe leuk dat is, natuurlijk! Toch zie ik ook de andere kant van de medaille. Wat met onze ijzersterke Nederlandstalige boeken en auteurs? En wat met het niveau Nederlands, dat er bij de jeugd toch bijzonder hard op achteruit gaat?

Ik lees zelf amper in het Engels, vooral omdat ik sneller lees in het Nederlands en het als grotere ontspanning ervaar omdat ik me minder moet focussen op de taal. Mis ik daardoor leuke boeken? Wellicht wel want niet alle boeken worden vertaald. Maar missen de jongeren (en lezers in het algemeen) die enkel Engelstalige boeken lezen nooit een goed verhaal? Zeker wel! Daarom blijf ik leerlingen subtiel (en minder subtiel) wijzen op goede boeken van eigen bodem (Vlaams of Nederlands, dat maakt niet uit).

En de vraag die ik me blijf stellen, is: waarom is er zo weinig aandacht voor die prachtige Nederlandstalige boeken op BookTok? Ik word er heel gelukkig van als ik enkele enthousiaste TikTokkers vol liefde hoor praten over een Nederlandstalig boek en ik hoop dat we hier in de toekomst een gewoonte van kunnen maken, dat TikTok ook een plaats kan worden waar we onze liefde voor die boeken kunnen delen die door mensen van bij ons zijn geschreven of zijn vertaald. En wie weet, misschien inspireren we zo ook jongeren om toch die boeken te gaan zoeken en te gaan lezen.

Ik blijf alleszins vol enthousiasme verder Bookstagrammen en bloggen over al die leuke boeken die in het Nederlands verschijnen. Als we allemaal onze boekenliefde zo veelvuldig van de daken blijven schreeuwen, dan weet ik zeker dat jongeren ook zullen kennismaken met die prachtige verhalen in het Nederlands. Want ik geef toe: Bookstagram voelt heel vaak als een plek om thuis te komen, omringd door al die prachtige boeken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *