Stinkhond kampioen
blogpost,  Recensie

Stinkhond kampioen – Colas Gutman (Emy)

Stinkhond kampioen
Categorieën: ,
Author:
Publisher:
leeftijdscategorie:

Olympische (stink)spelen!

Jojo en Josette hebben het best lastig thuis. Hun moeder is weg en hun vader zet ze onder druk om uit te blinken in sport. En dan vinden Jojo en Josette elkaar ook nog niet de leukste broer/zus. Stinkhond en Plattekat vangen een gesprek op tussen de broer, zus en vader over het sporten. Jojo wil graag meedoen met de olympische spelen, en daarom besluiten Stinkhond en Plattekat om een variant hierop te organiseren: de Jolympische spelen! In Stinkhond Kampioen zorgen Colas Gutman en Marc Boutavant ervoor dat je de meest bijzondere sporten die hierop gespeeld worden kunt meemaken!

Gutman en Boutavant richten zich met Stinkhond Kampioen op de hele jonge lezers. De verhaallijn die ze in het boek hebben opgenomen is perfect voor deze leeftijd. Het verhaal zit vol fantasie, waar jonge kinderen enorm van houden! Het verhaal geeft ook voldoende ruimte voor je eigen beeldvorming waardoor kinderen nog verder door kunnen fantaseren.

Desondanks gebruiken Gutman en Boutavant ook wel meerdere moeilijke woorden waardoor een lezer van zes jaar het verhaal soms lastig zal begrijpen. Woorden (combinaties) als bijtende spot, buks en achterbuurt zitten niet in het standaard repertoire van deze jonge kinderen. Dit zorgt ervoor dat Stinkhond Kampioen meer een voorleesboek wordt in plaats van een eventueel zelfstandig leesboek, wat uiteraard geen probleem hoeft te zijn! Voor kinderen met een grote woordenschat zou dit boek prima zelf te lezen zijn, andere kinderen zullen meer vragen aan de ouders.

Wel gebruiken Colas Gutman en Marc Boutavant ook fantasiewoorden die leuk zijn voor jonge kinderen om te lezen, zoals papgemakkelijk. Een kind zal door deze woorden steeds gemotiveerder raken om te verder te lezen; wie weet staan er nog meer gekke woorden in!

De illustraties die bij dit verhaal komen zijn fantastisch. Ze onderbouwen het verhaal echt en maakt een kind nog meer betrokken bij de geschreven tekst. Ook kun je de gezichtsuitdrukkingen, die goed passen bij het verhaal, perfect terug zien op de illustraties. Dit maakt het super leuk om naar de illustraties te kijken!

De personages worden karig beschreven in Stinkhond Kampioen. In dit verhaal maak je bijna geen kennis met de hoofdrolspelers: Stinkhond, Plattekat, Jojo en Josette. Je leert de grote karaktereigenschappen en door de illustraties kun je achterhalen hoe deze personages eruit zien. Als lezer vind ik het wel fijn om ook wat meer informatie over de personages te krijgen.

Ondanks dat een jonge lezer af en toe een woord tegenkomt wat hij/zij mogelijk niet kent, zijn Colas Gutman en Marc Boutavant erin geslaagd een fantastisch fantasie verhaal te schrijven. Met Stinkhond Kampioen richten zij zich tot een grote groep jonge lezers met een groot fantasievermogen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *