blogpost,  interview

Lezer/auteur/uitgever aan het woord

Ook in 2019 willen wij al onze boekenliefde met jullie delen! Maar wij zijn niet de enigen die helemaal in de ban zijn van verhalen. Daarom geven wij graag het woord eens aan iemand anders. Vandaag is dat, om de spits af te bijten: Marie-Louise Klomp (auteur).

Wie is Marie-Louise Klomp?
Koffie of thee?

Ik drink altijd thee, rooibosthee wel te verstaan, omdat ik niet tegen cafeïne en theïne kan. Als ik gewone thee of koffie drink, stuiter ik echt het hele huis door en dat is voor niemand leuk.
Ochtend of avond?
Ik ben een echt ochtendmens. Als ik ’s morgens niet meteen begin met aanpakken, komt er niks meer van mijn voornemens terecht. Bovendien heb ik ’s avonds toch echt mijn rust nodig om me weer op te laden voor de volgende dag.
Pretpark of dierentuin?
Kiezen tussen pretpark of dierentuin vind ik een moeilijke keuze. Ik ben dol op pretparken en kwam vroeger bijna dagelijks met mijn dochter, toen nog een peutertje, in de Efteling. Ook in een dierentuin kan ik genieten, als ik tenminste het gevoel heb dat de dieren het er zoveel mogelijk naar hun zin hebben. Maar als ik echt moet kiezen, wordt het denk ik toch het pretpark, waar ik dan heerlijk kan genieten met mijn kleinkinderen.
All-in hotel of tentje?
Deze vraag is absoluut niet moeilijk, ik zeg dan ook volmondig all-in hotel. Alhoewel all-in niet echt noodzakelijk is, maar een hotelletje wel. Ik zie het echt niet zitten om het hele jaar door krom te liggen om in de vakantie krom te kunnen liggen in een tentje. Ik ben absoluut geen kampeerder.
Rekenen of taal?
Taal is echt mijn ding. Dat was vroeger op school al meteen duidelijk. Opstellen schrijven vond ik het einde. Verhaaltjessommen lukte nog net, maar dan moesten ze niet al te ingewikkeld zijn. Ook op de middelbare school bleek al snel dat ik niet in de wieg gelegd was voor wiskunde. Ik koos dan al snel voor de alfa-kant met vakken als Nederlands, Frans, Engels, Duits en Latijn. Boeken lezen en uittreksels schrijven in alle talen, heerlijk vond ik dat.

Over het werk van Marie-Louise Klomp
Titel
Omdat de natuur anders besliste, geschreven door Marie-Louise Klomp en uitgegeven in eigen beheer in januari 2017.
Korte inhoud
Wat gebeurt er in het leven van een jong getrouwd stel, wanneer, na de geboorte van hun dochtertje Julia, echtgenoot Joost hopeloos verliefd wordt op een man.
Hoe gaan ze verder met hun leven, als blijkt dat de liefde voor mannen steeds belangrijker voor hem wordt.  Wie krijgt de zorg over hun dochtertje als er een echtscheiding volgt. Hoe vertellen ze het hun familie en hun vrienden. En, nog belangrijker, hoe reageert de wereld in de jaren 70 op zijn beslissing om voortaan zijn leven met een man te delen, om openlijk uit te komen voor zijn homoseksualiteit.
Dit boek geeft het verdriet, de pijn en het onbegrip weer waar je mee geconfronteerd wordt als je ondanks alles toch besluit om je eigen gevoelens te volgen, ‘omdat de natuur anders besliste’. Het geeft de zoektocht weer van een kind naar zijn wortels en het laat zien hoe iedereen uiteindelijk weer overeind klautert en een manier weet te vinden waarbij alle betrokkenen toch weer een gelukkig leven kunnen leiden.
Wanneer schreef ik het boek?
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, het is in grote lijnen dus mijn eigen verhaal. Op het moment dat ons gezinnetje dit overkwam, in de jaren zeventig, ben ik alles wat ik toen meemaakte in het kort gaan noteren in mijn agenda. Pas jaren later, midden jaren tachtig, ben ik het uitgebreider op gaan schrijven voor mijn dochter. Zij was nog maar een baby toen ons dit overkwam en ik wilde heel graag dat mijn dochter later zou kunnen lezen hoe moeilijk haar beide ouders het voor, tijdens en na hun echtscheiding hadden gehad. Haar moeder, omdat ze er plotseling helemaal alleen voor stond en haar vader, omdat hij afscheid moest nemen van zijn dochtertje, zijn vrouw en alles wat hem vertrouwd was.
Toen mijn huidige man dit “boekje” las, vond hij mijn schrijfstijl zo mooi dat hij voorstelde om er een echt boek van te maken. Eerst deed ik daar een beetje lacherig over, maar hij wist me te overtuigen. Ik moest het dan een stuk uitgebreider op gaan schrijven, in romanvorm. Dat ging met horten en stoten, omdat ik te druk was met mijn baan als journalist voor een regionaal dagblad. Pas toen ik na 25 jaar stopte met dit werk kreeg ik alle tijd om in 2016 dit boek eindelijk te voltooien.
Waarom ik het boek schreef?
In eerste instantie schreef ik het boek voor mijn dochter (het is ook aan haar opgedragen). Maar later ben ik het dus verder uit gaan werken en heb er een roman van gemaakt, omdat ik met dit boek homoseksualiteit bespreekbaar wil maken.
Onze huidige maatschappij lijkt steeds minder tolerant te zijn voor mensen die “anders” zijn. Homohaat steekt de kop weer op en dat vind ik verschrikkelijk. Ik wil laten zien dat je niet kiest voor je geaardheid, het overkomt je. Je bent zoals je bent. Laten we ophouden met mensen in hokjes te stoppen. Neem mensen zoals ze zijn en accepteer dat iedereen anders is, dan wordt onze wereld een heel stuk mooier en kleurrijker.

Waarom mensen mijn boek moeten lezen?
Met mijn boek wil ik homoseksualiteit zoveel mogelijk bespreekbaar maken. Het zou als iets normaals beschouwd moeten worden, maar dat is het nog steeds niet. Dat is ook de reden waarom zoveel mannen, en ook vrouwen, zo lang wachten voordat ze uit de kast komen. Sommigen durven zelfs helemaal niet voor hun geaardheid uit te komen met schrijnende gevolgen, zoals psychische problemen, zelfmoordgedachten of zelfs zelfmoord. Ze willen zo graag aan de doorsnee normen voldoen, dat ze tegen hun gevoelens in, toch proberen om als hetero te functioneren, terwijl ze dat niet zijn.

Hopelijk draagt mijn boek een steentje bij aan het accepteren van homoseksualiteit in de breedste zin van het woord.

Wil je zelf deelnemen aan dit topic? Mail dan naar valeriesboekenwereld@outlook.be

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *