Stella en de zeemeeuw
blogpost,  Recensie

Stella en de zeemeeuw – Georgina Stevens & Izzy Burton

Stella woont met haar oma aan zee en vindt het heerlijk om op het strand te zijn. Ze heeft ook al een vriendinnetje gemaakt; een zeemeeuw! Die brengt haar altijd cadeautjes vanop het strand. Maar de laatste tijd zijn het geen mooie cadeautjes meer, maar de verpakking van snoep of chocolade, plastic dopjes of ander afval. Op een dag komt haar lieve vriendin zelfs helemaal niet opdagen en wanneer Stella naar haar op zoek gaat, vindt ze de meeuw ziek op het strand. Na een bezoek aan de dierenarts blijkt dat de meeuw plastic heeft gegeten en moet worden geopereerd. Daarom organiseert Stella een strandschoonmaak-feest, zodat iedereen kan komen helpen het strand schoon te krijgen!

Stella en de zeemeeuw is een broodnodig boek om kinderen al vanaf jonge leeftijd attent te maken op de klimaat- en vervuilingsproblematiek. Die zijn namelijk niet meer weg te denken de dag van vandaag, helaas. Georgina Stevens is adviseur op het gebied van duurzaamheid en dat zie je natuurlijk terug in dit boek. Ze is ook de organisator van Be The Change-evenementen om mensen bewust te maken van de kleine dingen die elk individu kan doen om bij te dragen aan de verbetering van de conditie van onze planeet.

Het boek is nergens echt belerend, wijst niet met de vinger, maar laat op een klare en duidelijke manier aan de jonge lezer zien wat er met dieren gebeurt die plastic binnenkrijgen. Ook jongere kinderen zullen dus begrijpen wat de problemen zijn en misschien op zoek willen gaan naar manieren om zelf iets te betekenen. Aan het einde van het boek vind je ook nog wat achtergrondinformatie over de vervuiling van de oceanen en initiatieven die enkele andere kinderen hebben opgezet. Het kan maar inspireren natuurlijk!

Het ligt er voor mij net iets te dik bovenop denk ik om echt nog aan te voelen als een fictief prentenboek, maar natuurlijk is de boodschap zo belangrijk en juich ik dit soort manieren om kinderen te bereiken alleen maar toe! Ook nog even een kleine shoutout voor Izzy Burton want ze maakte schitterende illustraties voor dit prentenboek en heeft terecht al prijzen gewonnen. Stella en de zeemeeuw vormt een perfect aanknopingspunt om met kinderen een gesprek te starten over vervuiling en klimaat!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *