blogpost,  Recensie

Schimmen – Dolly Alderton

Nina George Dean is best tevreden met haar leven: ze heeft een goede relatie met haar ex-vriend, tal van vriendinnen en sociale contacten en voelt zich goed als single. Alleen lijkt haar omgeving daar een probleem mee te hebben. Haar vriendinnen kunnen het over niets anders hebben dan kinderen en hun zware leven (alsof het leven van een single betekent dat je de hele dag in bed kan liggen?) en daarbovenop duikt Nina in het datingsleven. Via een app leert ze Max kennen en voor ze weet is ze tot over haar oren verliefd. Ze hebben een enorme aantrekkingskracht en al snel klikt het enorm goed tussen de twee. Maar wanneer Max te kennen geeft dat hij van Nina houdt, is hij opeens onbereikbaar. Hij beantwoordt geen berichtjes en telefoontjes meer en Nina staat er terug alleen voor; de relatie met haar moeder verloopt moeilijk, haar vader dreigt ze kwijt te raken aan Alzheimer, haar nieuwe boekidee wordt de grond in geboord en ze blijft achter met een gebroken hart. Wordt ze ooit nog gelukkig?

Schimmen is voor mij zo’n boek dat ik over het hoofd zag in de brochures (geen idee waarom), maar dat mij echt compleet heeft verrast en voor zich heeft gewonnen. Het is de literaire variant van een heerlijke feelgood over volwassen worden, daten en vriendinnen met babyblues en Dolly Alderton heeft met Nina mijn hart veroverd!

Nina is een heerlijk personage omdat ze met beide voeten in de echte wereld staat. Ze maakt komaf met clichés, zoals dat iedereen een vaste relatie wil, dat je enkel gelukkig kan zijn als je kinderen hebt en dat het single leven echt zielig is als je dertig bent. Er is niks mis met een partner of graag kinderen willen, maar wel met verwachten dat iedereen dat wil. Daarbij komt dat Nina toch lijkt toe te geven aan de ‘je hebt een relatie nodig’-vibe van haar omgeving en aan het daten slaat via een datingapp. Ook herkenbaar in deze tijden. En allemaal even mooi uitgewerkt en neergeschreven door Alderton.

Het verhaal heeft kenmerken van een fijne feelgood, zoals roddels, mannen en heerlijke vriendschappen, maar wordt door Alderton op een geheel eigen manier gebracht. Prachtige zinnen en mooie beschrijvingen maken van dit boek een literaire roman, maar maken het vooral een boek dat blijft nazinderen. Het is lang geleden dat ik zo kon genieten van dit soort boeken!

Schimmen is het perfecte boek voor lezers die zin hebben in een grappige en moderne roman over het dagelijkse leven van een dertiger. Over hoe je kan vechten met vooroordelen, familie en vrienden, maar ook dat je niet zonder die twee laatsten kan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *