blogpost

Boek versus film (Lore)

Boeken of films?

Dat is een vraag waar voor mij maar één antwoord op is: beide! Maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Ik lees dolgraag boeken en kijk heel graag naar films, maar ik ga enkel het boek lezen als ik de film nog niet gezien heb. Een film duurt meestal 1u30. Als ik dan het boek al gelezen heb, kan ik het wel volhouden om niet te vaak te denken wat er als volgende zou komen. Als ik de film al gezien heb dan weet je meestal ook hoe het boek zal eindigen, maar een boek lees je meestal niet op enkele uurtjes uit. Daarom lees ik het liefst eerst het boek voor ik de film kijk.

Of het boek beter is dan de film of andersom vind ik meestal een vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Het verhaal is meestal helemaal anders en dus niet te vergelijken of het verhaal is juist zo goed hetzelfde en minimaal aangepast waardoor het even goed is.

Zo heb ik de serie ‘De kronieken van de onderwereld’ van Cassandra Clare gelezen. Ik heb hier de film van gezien en volg nu ook de serie Shadowhunters. Ik heb van het eerste boek dus al drie versies leren kennen en toch zijn ze allemaal even goed. Uiteraard is de ene eerder fan van de ene acteur dan van de andere, maar dat is ieder zijn persoonlijke mening. Ik vind deze serie echt geweldig, net zoals ik de boeken ook geweldig vond. De film was ook zeer mooi dus ik heb geen bepaalde voorkeur. Uiteraard ben ik nu grote fan van de serie omdat deze voorlopig al drie seizoenen heeft en nog steeds bezig is. Ik heb al veel meer van deze Clary en Jace leren kennen dan de andere twee.

Ik heb de films van de serie ‘The Maze Runner’ ook gezien (de laatste nog niet), maar ik geraak gewoon niet verder in het boek omdat ik de film al gezien heb. Ik las alle boeken van de Twilight serie, de Divergent serie en The Hunger games. Ik heb ten volle genoten van deze boeken en de films, omdat ik deze las in de ‘juiste’ volgorde: eerst de boeken, dan de films.

Zo heb ik het boek liggen van Gone girl en heb ik ook nog steeds de film niet gezien omdat ik eerst het boek moet gelezen hebben. Dit is mijn persoonlijke ervaring met het lezen van boeken die verfilmd zijn. Dit is natuurlijk bij iedereen persoonlijk en ik ben dolbenieuwd om te weten hoe jullie dit doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *