blogpost,  Recensie

Dicht bij jou – Karen Cleveland (Valérie)

Alleenstaande moeder Stephany is een ultra gedreven FBI-agente die leeft voor haar job. Nu haar zoon bijna volwassen is en weldra naar de universiteit gaat, komt ze tot de conclusie dat ze hem nauwelijks kent. Tot nu toe stond haar leven steeds in het teken van haar werk en kwam Zachary op de tweede plaats, ook al kan ze dit aan zichzelf niet toegeven. Als Steph op een avond een pistool in Zachary’s kamer vindt, en haar ex-vriend Scott (die eveneens voor de FBI werkt) plots op de stoep staat, beseft ze dat het goed fout zit. Zachary zou betrokken zijn bij de Beweging voor Vrijheid en Solidariteit, een extremistische groepering die aanslagen pleegt op overheidsfunctionarissen. Nadat ze hem met deze informatie geconfronteerd heeft, merkt ze echter dat hij van niets lijkt te weten. Maar hoe goed kent ze Zachary eigenlijk? Zou hij staalhard kunnen liegen of laat ze zich misleiden door haar moedergevoel? Het lijstje met vragen wordt steeds groter, het gevaar alsmaar dreigender. Het lijstje met personen die uit zijn op wraak is torenhoog. Kandidaten genoeg en de tijd tikt ongenadig verder. En dan slaat het noodlot toe…. Een bijna fatale val… Geen getuigen… Het net sluit zich langzaam maar zeker en verstikt alles op zijn weg. Stephany moet lijdzaam toekijken hoe iemand haar steeds een stap voor is en haar langzaam schaakmat zet.

Dicht bij jou is een beklijvende thriller die ervoor zorgt dat je je net zoals Stephany een pion in een schaakspel waant. Een politiek schaakspel dat ver boven je hoofd gespeeld wordt en zoveel ongekende spelregels en kanttekeningen heeft dat je meteen beseft dat er geen sprake kan zijn van fair play. Je voelt mee met haar als het web van leugens en intriges haar leven steeds meer binnendringt en begint te overheersen. Je krijgt kippenvel als de angst Stephany bij de keel grijpt, en je voert samen met haar een innerlijke strijd als schuldgevoelens ervoor zorgen dat ze haar keuzes in twijfel trekt. Je vraagt jezelf af wat je zelf gedaan zou hebben. Of je dezelfde keuzes gemaakt zou hebben in haar plaats.

Kies je voor je kind of je carrière? Wetende dat een even grote toewijding voor beiden gewoon niet haalbaar is en dat er hoe dan ook offers gemaakt moeten worden, met of zonder jouw medewerking…

Wat me vooral opviel aan dit boek is dat de flaptekst je enigszins op het verkeerde been zet. Ik had me een heel ander beeld gevormd van het verhaal, en dat bleef tijdens het lezen door mijn hoofd spoken. Ook de proloog zorgde voor verwarring. Het werd me zelfs na het lezen van het slot niet volledig duidelijk over wie deze gaat… Maar dit doet geen afbreuk aan het feit dat Karen Cleveland een verhaal bedacht heeft dat vlot leest, en ervoor zorgt dat bepaalde gebeurtenissen (zowel verwacht als onverwacht) je met een klap weer met beide voeten op de grond zetten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *