Phobos – Victor Dixen
Toen deel 3 van deze schitterende reeks op mijn deurmat viel, had ik echt even een fangirl-momentje. Maar voor het tijd is voor dat deel, is het nu het ideale moment om jullie (en dat van mezelf) even op te frissen met een recensie van deel 1!
Zes meisjes
Zes jongens
Zes minuten om elkaar te leren kennen
De eeuwigheid om van elkaar te houden
Léonor, een achttienjarige Française die opgroeide in een tehuis voor wezen, is één van de twaalf geselecteerde kandidaten voor de ruimtemissie naar Mars. De directie van Genesis, de organisatie die instaat voor de selectie van de kandidaten en uitvoering van de missie, voorziet een grote tv-show om alle kijkers op aarde te laten meegenieten van de datesessies tussen de meisjes en de jongens en de huwelijken die op deze manier tot stand komen. Het is de bedoeling dat ze allemaal hun grote liefde vinden en instaan voor de eerste menselijke kolonie op Mars. Léonor droomt ervan verliefd te worden en aan haar nieuwe leven te kunnen beginnen op de rode planeet. Maar wanneer er duistere geheimen komen bovendrijven, verandert haar droom in een duistere nachtmerrie. En de kandidaten zijn niet de enigen met een geheim…
Victor Dixen won al verschillende Franse prijzen met zijn boeken, ook met Phobos. Toen ik deze recensie schreef, was de reeks enkel te verkrijgen in het Frans, het Pools en het Nederlands, maar er werd hard gewerkt aan een Engelse versie. In maart verscheen dan eindelijk deel 2 in deze geweldige reeks in het Nederlands.
Hoewel ik meestal twijfelend begin aan een sciencefiction verhaal, was dat deze keer niet het geval. Ik wist dat ik vanaf de eerste seconde zou genieten. Dixen schetst met Léonor een ijzersterk hoofdpersonage dat zowel heel onzeker is als een echte doorbijter en een vechter. De andere personages vormen een geschikte aanvulling. Ze weerspiegelen de maatschappij in zekere zin: ze zijn allemaal heel erg verschillend, maar proberen in de kleine ruimtecabine zo goed mogelijk samen te leven. Dat leidt soms tot zeer ongemakkelijke situaties en enkele confrontaties, maar vormt voor de lezer keer op keer een zeer herkenbare situatie. Hierdoor zit je onmiddellijk in het verhaal en laat het je geen seconde los.
Deel één eindigt naar mijn gevoel met een gigantische cliffhanger en ik ben heel blij dat deel twee hier naast mij ligt om meteen verder te kunnen lezen! Uiteraard is Léonor mijn favoriete personage: hoe zij vecht, tegen de rest maar ook met zichzelf, is zeer boeiend om te volgen en ze maakt doorheen het verhaal een grote transformatie door waardoor het blijft boeien. Ook de geheimen die laagje per laagje boven komen drijven, zorgen voor een aanhoudende spanning die de lezer tot op het puntje van zijn stoel drijven.
Phobos is een miniatuurversie van de realiteit: mensen met macht, die strijden om het geld. Hun pionnen zijn jongeren, die met een belofte op een betere toekomst de ruimte worden ingestuurd en elk op hun manier op zoek gaan naar ware liefde. Een ideaal boek voor iedereen die houdt van een mysterieuze Young Adult die zich afspeelt in de ruimte, met een vleugje romantiek, maar vooral nagelbijtende spanning. Ik begin meteen in deel twee!