Paniek
blogpost,  Recensie

Paniek – Sandra J. Paul

Paniek
Categorieën: ,
Genre:
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

Paniek wordt verteld door twee verschillende vertellers: Willem en Jake. Wanneer tijdens een exclusieve lunch op de prestigieuze school The school of arts het vuur wordt geopend, vlucht Willem samen met vijf anderen naar een hogere verdieping om zich te verstoppen voor het gevaar. De vraag is vooral hoelang ze daar moeten blijven zitten en of de schuilplaats wel veilig genoeg is om niet ontdekt te worden door de schutters. Jake staat verward naar de gasten te kijken wanneer iedereen opeens door elkaar begint te lopen en naar binnen vlucht. Ook hij moet zich verstoppen als hij de school nog levend wil verlaten. Willem en Jake kunnen maar één ding doen: wachten. Want wat er ook gebeurt, paniek is geen optie…

Lezers die de boeken van Sandra J. Paul kennen, weten dat ze garant staat voor enkele spannende uren leesplezier. Dat is met Paniek niet anders, al durf ik te stellen dat dit het boek is dat het meest onder je huid kruipt (tot hiertoe). Ligt het aan de unieke vertelstijl (die je best zelf gaat ontdekken, want ik ga niets verklappen)? Komt het door het meesterlijke plot? Of is het toch dat einde waar alle puzzelstukjes op hun plaats vallen? Waarschijnlijk is het de combinatie van al die factoren, met daarbovenop de geweldige, vlotte schrijfstijl van de auteur én de bijzondere locatie en personages die ook hier tot de verbeelding spreken.

Een van de sterkste dingen aan dit boek is dat je het opnieuw kan lezen, ondanks dat je het einde of de ontknoping al kent. Er zitten namelijk enorm veel hints in het verhaal, maar toch slaag je er de eerste keer niet in om die op te merken waardoor het einde echt als een totale verrassing komt. Maar bij een tweede lezing zal je waarschijnlijk kleine dingen tussen de regels oppikken, waardoor je denkt: hoe heb ik dat niet kunnen zien? Dat maakt van dit boek het meesterwerk dat het is.

Wat het einde ook zeker doet, is de lezer aan het denken zetten en daar hou ik wel van. Dat je na het lezen van de laatste bladzijde en het dichtslaan van het boek het verhaal nog niet los kan laten en dat het nog aan je blijft trekken of door je hoofd spookt. Je blijft in je hoofd bezig met die puzzelstukjes, met verbinden van personages en plotlijnen en komt tot de conclusie dat hier heel goed is over nagedacht.

Paniek is wellicht het beste boek van auteur Sandra J. Paul tot hiertoe: een sterk verhaalthema met de shooting op de kunstschool, een verhaal vanuit twee heel verschillende perspectieven en verhaallijnen die op het einde perfect in elkaar passen. Zo creëer je een geweldige thriller die je niet zomaar loslaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *