blogpost,  Recensie

Opgescheept (New Girls on the block #1) – Lianne Reijntjes

Hoera, een nieuwe blogtour én een nieuw boek van Lianne Reintjes! Ik heb vorige keer erg genoten van Kwetsbaar verliefd dus ik was heel benieuwd naar een nieuw boek van Lianne. Opgescheept is deel één uit een nieuwe reeks, die meteen veelbelovend begint.

Else, Lindsay en Jenny. Drie totaal verschillende jonge dames, met onvergelijkbare thuissituaties en verledens, maar ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze zoeken alle drie een plekje om op zichzelf te gaan wonen. Ze kennen elkaar niet, maar schrijven zich elk afzonderlijk in voor een gloednieuw appartementencomplex en worden ingeloot! Hoewel ze in eerste instantie heel erg blij zijn, daalt de sfeer al snel tot een dieptepunt want in plaats van elk een flatje toegewezen te krijgen, moeten ze met z’n drieën een appartement delen… Kan dat wel goed gaan met drie totaal verschillende karakters?

Een van de leukste dingen aan dit boek is zonder twijfel de manier waarop Lianne de personages het verhaal laat vertellen. Else, Lindsay en Jennie komen afwisselend aan bod, elk hoofdstuk wordt door een van de drie meisjes verteld. Hierdoor heb je als lezer meteen een band met ze, ook al ligt niet elk karakter je even goed. Zelf had ik niet echt een klik met Jennie, omdat ze nogal stereotiep wordt neergezet waardoor het af en toe minder geloofwaardig overkwam, maar dat compenseerden Else en Lindsay wel. Dankzij het wisselende vertelperspectief zie je dingen vanuit meerdere standpunten, krijg je een duidelijk beeld én leer je alle personages snel kennen!

Ook de thematieken die hier aan bod komen, zoals opgroeien, volwassen worden en vriendschap zijn goed voelbaar en uitgewerkt. Dat maakt dat veel jonge twintigers zichzelf zullen herkennen in dit verhaal en in minstens één van de personages, wat ook bijdraagt aan een fijn leesgevoel. Je hebt niet per se met alle personages een even grote klik, maar er zit sowieso wel iemand in met wie je jezelf kan identificeren.

De cover heeft alles wat een heerlijke feelgood nodig heeft en past perfect bij het verhaal! Make-up, een klein varkentje en huissleutels omschrijven dit verhaal perfect, maar oordeel daar vooral zelf over! Het enige wat jammer is, is dat de auteur vaak in clichés vervalt. Clichés zijn er uiteraard omdat ze werken, maar het was leuker geweest als Reijntjes haar eigen draai had gegeven aan de clichés, ze een beetje naar haar hand had gezet. De nerdy buurman, het meisje met de make-up, de gemene vriendinnen… Ze passeren allemaal de revue en dat is toch een gemiste kans.

Opgescheept is een heel fijn eerste deel in een reeks die gegarandeerd zorgt voor een lach op je gezicht. Dankzij de fijne schrijfstijl lees je het verhaal bijna in één ruk uit, leef je helemaal mee met de personages en krijg je een zeer goede inkijk in hun leven en vriendschap. Ik ben heel benieuwd wat Lianne Reijntjes in petto heeft voor de volgende delen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *