blogpost,  Recensie

Nomade – Guido Eekhaut

Aristid is een nomadejongen: hij leeft in de woestijn onder de brandende zon en tussen het zand. Wanneer hij de bijzondere Anxil ontmoet, verandert zijn leven volledig. Zij is rijk, dat ziet Aristid duidelijk aan haar wagen in de karavaan. Maar ze heeft een geheim en hij kan haar helpen. Samen met deze Dame ontdekt hij bijzondere plaatsen. Zij, op haar beurt, geniet van de vindingrijkheid en toewijding van de speciale nomadejongen. Voor haar telt maar één ding: haar doel realiseren en ze schrikt er niet voor terug alles en iedereen in te zetten om dat doel te bereiken. Ook Aristid ontsnapt niet aan de gevaren van een gevaarlijke samenspanning…

Van Guido Eekhaut verscheen bij uitgeverij Clavis eerder Enigma, een verhaal dat zich afspeelt op een maan van de planeet Saturnus. Met Nomade neemt hij zijn lezers opnieuw mee op tijdreis, naar een verre toekomst die desondanks zo realistisch aanvoelt.

Enigma was een verfrissend YA-boek, in die zin dat het een sciencefictionverhaal is dat anders durft te zijn dan andere. En Nomade is dit des te meer. We maken in dit boek kennis met Aristid, die leeft als nomade in de woestijn en zijn manier van leven daar helemaal heeft aan moeten aanpassen. Op die manier lijk je je als lezer even in het verleden te bevinden in plaats van de toekomst, voornamelijk door de primitieve ideeën en opvattingen van het volk, maar net hierdoor wint Nomade aan geloofwaardigheid. Wanneer Aristid Dame Anxil ontmoet en ze samen op pad gaan, besef je opeens dat je je in een verre toekomst bevindt, maar verandert het gevoel van realisme en herkenbaarheid niet.

Net als Aristid weet je niets over de geheimzinnige Dame, die duidelijk met een missie op pad is. Naar waar? Waarom? Daar kan je samen met het hoofdpersonage enkel naar raden. Deze en tal van andere vragen spoken door je hoofd waardoor je absoluut verder wil lezen en de waarheid wil achterhalen, al blijkt die vele malen ingewikkelder dan gedacht. Ook de plottwist die Eekhaut integreert naarmate het verhaal het einde nadert, zorgt voor een extra laagje spanning, waardoor je als lezer met moeite afscheid neemt van Aristid en Anxil.

Nomade is een zeer sterk boek dat de lezer een kijk geeft op een mogelijke, verre toekomst die toch enorm realistisch aanvoelt. Vanaf de allereerste bladzijden neemt Aristid je mee op pad en creëer je een connectie met het hoofdpersonage die je het hele boek lang niet meer kwijtraakt. Dit fantastische boek vraagt om een vervolg dat er hopelijk snel zal zijn!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *