blogpost,  Recensie

Naima is hier nieuw – Carolijn Leisink (Emy)

Naima is hier nieuw
Categorieën: ,
Publisher:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Anne Schneider

Leerzaam verhaal over het leven van een vierjarige.

Naima komt samen met haar moeder in Nederland wonen, nadat ze gevlucht zijn voor een oorlog. In Nederland leert Naima allemaal nieuwe kinderen kennen, waaronder Anwer. Dit wordt haar beste vriend en samen beleven ze allemaal spannende dingen! Na een tijd wachten komt Naima haar grote broer ook naar Nederland toe, maar helaas blijft opa wel in hun oude land. Carolijn Leisink beschrijft alle avonturen die Naima meemaakt in Naima is hier nieuw.

 Leisink richt zich met Naima is hier nieuw tot de jonge kinderen van de samenleving. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar en dit is goed te merken in het verhaal. Alle gebeurtenissen worden vanuit de ogen van Naima beschreven. Je kunt je als lezer goed inleven in hoe een kind van haar leeftijd zulke dingen beleeft. Daarnaast begrijp je situaties als ongeduldigheid heel goed wanneer het uit de ogen van een kind geschreven wordt. Zoals in het hoofdstuk wanneer de grote broer van Naima komt. ´Wanneer komt hij?’ vraagt Naima ongeduldig. Mama weet het ook niet. Zij heeft Khaled ook al heel lang niet gezien. Ze kijkt om zich heen en wiebelt zenuwachtig van de ene voet op de andere. ´Volgens mij komt hij niet,´ zegt Naima. ´Zullen we naar huis gaan?´ Naima is op dit moment ongeduldig, omdat ze niet weet op wie ze wacht. Ze weet wel dat ze wacht op haar broer, maar ze weet niet hoe hij eruit ziet. Vervolgens wordt Naima zo ongeduldig dat ze een ijsje wil, en ze vindt het oneerlijk dat ze dit niet mag. Het wachten duurt heel lang en Naima wordt ongeduldig. ´Ik wil een ijsje!´ Ze gooit de tekening op de grond. ´Dat kan nu niet,´ zegt mama en ze pakt Naima stevig vast. ´Hij komt er zo aan.´ Alle kinderen hebben een ijsje behalve ik, denkt Naima terwijl ze met haar voeten op de tekening trapt. ´Ik wil geen broer meer,´ zegt ze met een zielig piepstemmetje. Naima begrijpt in dit stuk niet waarom ze geen ijsje mag en dat vindt ze oneerlijk. Doordat dit zo goed geschreven is vanuit de ogen van een jong meisje begrijp je hoe zo’n situatie op een jong kind overkomt.

Carolijn Leisink heeft 30 voorleesverhaaltjes opgenomen in het boek. Sommige verhalen hadden wel uitgebreider verteld mogen worden. Een voorbeeld hiervan is het verhaal De boot. Duidelijk hierin is dat Naima haar beer verloren is tijdens de vlucht die Naima en haar moeder hebben gemaakt. Het verhaal wordt abrupt afgesloten doordat Naima mag gaan spelen met Abena en Bram in plaats van dat ze verder gaat met haar tekening. Leisink had uit dit verhaal meer kunnen halen.

Het verhaal van Naima is ontzettend leerzaam voor kinderen van haar leeftijd. Je beleeft dingen, zoals Koningsdag, door de ogen van iemand die dat nog nooit heeft meegemaakt. Daarnaast krijg je een kijkje in de Islamitische cultuur. Je beleeft het suikerfeest op de manier zoals Naima dit beleeft. Ook leert de lezer dat niet iedereen geld heeft om op vakantie te kunnen gaan. Dit komt in Nederland ook regelmatig voor. Leisink heeft in haar hoofdstuk opgenomen dat het dorp activiteiten organiseert waarbij alle kinderen mogen komen als ze dat willen. Dit wordt in Nederland ook regelmatig gedaan!

Anne Schneider heeft prachtige illustraties gemaakt bij de verhalen. Bij elk verhaal is wel een illustratie gemaakt. Elke illustratie vult het verhaal ook weer op een andere manier aan. Bij het ene hoofdstuk is dat om een beeld van iets te krijgen, zoals een illustratie van de beer die Naima verloren is. Een beer die precies op die van haar lijkt vindt ze later op de markt op Koningsdag. Bij een ander hoofdstuk krijg je een beter beeld van de impact van een situatie, zoals in het hoofdstuk Eid Moebarak waarbij de opa van Naima een liedje voor haar zingt waar ze heel blij van wordt.

Naima is hier nieuw is een boek dat aan te raden is voor leerkrachten die in de klas bezig willen met verschillende culturen. Carolijn Leisink beschrijft de situaties op zo’n manier dat het leerzaam is voor de kinderen van 5 jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *