blogpost,  Recensie

Miss Austen – Gill Hornby (Lisa)

Het is geweten dat Cassandra Austen haar laatste levensjaren heeft gebruikt om alle brieven tussen haar en haar populaire zus Jane door te nemen. Vastbesloten om Jane haar reputatie te beschermen, heeft ze het grootste deel van deze brieven verbrand. Er is een sterk vermoeden dat er ook correspondentie heeft plaatsgevonden tussen de zusters Austen en de Fowle-familie. Maar van deze correspondentie is tot op heden nog niets teruggevonden. Gill Hornby speculeert in haar roman Miss Austen over de laatste 20 jaar van het leven van Jane Austen. Ze baseert zich hiervoor op heel wat historisch onderzoek, maar wat er echt in de brieven heeft gestaan blijft een mysterie.

Ik was niet erg bekend met het levensverhaal van Jane Austen voordat ik aan deze roman begon. Ik vond het interessant dat het verhaal verteld vanuit het standpunt van Cassandra in plaats van dat van Jane. Op deze manier leek het verhaal op een objectievere manier verteld.

Jane haar kant van het verhaal komt aan bod in de vorm van de (fictieve) brieven die ze stuurde naar Cassandra en haar goede vriendin Eliza. Er komt duidelijk naar voren dat Jane erg leed onder het verlies van haar geliefde vader.  Zijn dood liet de ongetrouwde zussen Austen en hun moeder in een moeilijke situatie achter. Daar kwam nog bij dat Jane leed aan een onbekende ziekte die uiteindelijk zorgde voor haar dood in 1817.

In Miss Austen laat Gill Hornby uitschijnen dat Jane Austen in de laatste jaren van haar leven zou hebben geleden aan stemmingswisselingen. De ene dag zou ze bijna manisch vrolijk geweest zijn, terwijl ze op een andere dag haar bed amper uit kon komen. Dit is volgens haar ook de reden geweest dat Cassandra de brieven heeft verbrand.

Ik kan deze historische roman aanbevelen aan alle fans van de boeken van Jane Austen. Hij toont een tipje van de sluier over haar leven en dat van haar naaste familie en vrienden. Spijtig genoeg is een roman zoals deze het dichtste dat we ooit bij de waarheid zullen komen. Aangezien Cassandra Austen in realiteit het grootste deel van de originele correspondentie heeft verbrand om de reputatie van haar zus te beschermen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *