blogpost,  Recensie

Middag – Rébecca Dautremer

Jacominus en Douce hebben een afspraakje om twaalf uur, ’s middags. Stipt. Je hebt natuurlijk enkel een geslaagd afspraakje als beide partijen komen opdagen en dan ook nog eens liefst op tijd. Maar soms heb je niet in de hand wat en wie je onderweg allemaal tegenkomt en verlies je de klok uit het oog! Het is dus niet zo eenvoudig om van een afspraakje een succes te maken…

Wauw, wauw en nog eens wauw. Echt, wat een prachtig vormgegeven boek is dit. Het is echt een kunstwerk om in je boekenkast te zetten. Alle pagina’s zijn gemaakt van zeer precieze uitsnedes en zorgen ervoor dat je als het ware door het boek heen wandelt. Met elk laagje dat je wegneemt, verdwijnen er details, maar komen er ook nieuwe elementen in de plaats. Je kan uren naar de wisselende landschappen kijken en nieuwe details ontdekken want elke keer je een bladzijde omdraait, komt er weer iets nieuws tevoorschijn.

In het verhaal van Jacominus en Douce wordt de lezer aangesproken met ‘jij’. Dat, in combinatie met de uitsnedes, geeft je het gevoel volledig in het boek te kunnen duiken en deel uit te maken van dit verhaal. De plot zelf is niet heel bijzonder, maar wel hartverscheurend en hartverwarmend tegelijk en doet je toch smelten bij het dichtslaan van het boek. Het is ongelooflijk met hoeveel precisie dit boek is gemaakt. Het is ook een dik boek, waardoor je echt kan genieten van de geheimen die elke pagina prijsgeeft.

Wat misschien wel nog belangrijk is om te vermelden: hou het boek uit de buurt van huisdieren en kinderen als er geen toezicht is want het is uitermate fragiel. De uitsnedes zijn zo precies gemaakt waardoor ze ook heel breekbaar zijn en je zelfs tijdens het lezen moet opletten met het omslaan van de bladzijden.

Het is eerlijk om te zeggen dat ik nog nooit een boek heb gezien dat met zoveel details is afgewerkt. Je kan er duren door bladeren en genieten van de tekeningen die plaatsmaken voor andere elementen. Achter elke laag gaat een nieuwe wereld schuil en als er één boek is dat de magie van een goed verhaal belichaamt, is het zonder twijfel Middag van Rébecca Dautremer. Ik ben verliefd op dit prachtige kunstwerk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *