blogpost,  interview

Lezer/auteur/uitgever aan het woord

Ook in 2019 willen wij al onze boekenliefde met jullie delen! Maar wij zijn niet de enigen die helemaal in de ban zijn van verhalen. Daarom geven wij graag het woord eens aan iemand anders. Vandaag is dat auteur Petra Doom!

Wie is Petra Doom?
1) Koffie of Thee; want…
Thee. Er zijn zoveel lekkere smaakjes! Van sinaasappel/kaneel tot blueberry muffin, mmm. Van tijd tot tijd ga ik door de knieën voor een latte macchiato met karamel, maar eigenlijk kan ik helaas helemaal niet tegen koffie – ik word er hyper van, kan niet slapen en heb de volgende dag steevast hoofdpijn.
2) Ochtend of avond; want…
Avond! Ik ben een echt avondmens. Mijn man heeft er de grootste bewondering voor dat ik rond middernacht al eens de keuken sta op te ruimen, maar eigenlijk is dat gewoon het moment waarop ik me het meest energiek voel (ssht, niet verklappen en mijn heldin-status verpesten). Ook schrijven vind ik heel fijn in de stille uurtjes van avond en nacht.
3) Pretpark of Dierentuin; want…
Oh jee, moet ik echt kiezen…? Ik ben gek op de Efteling (sprookjes!), maar wij hebben ook de traditie van een jaarlijks dierentuinuitstapje.
4) All In-hotel of tentje; want….
All-in-hotel dan maar, want ik ben stiekem gesteld op een beetje luxe. Maar all-in hoeft nu ook weer niet als ik écht mag kiezen, want ik vind het net zo leuk om plaatselijke eetgelegenheden te ontdekken of in een piepkleine kitchenette zelf iets in elkaar te flansen van lokale producten.
5) Rekenen of taal; want….
Taal! Ik heb geen problemen met rekenen, maar ik ben gewoon dol op spelen met taal. Niet voor niets speelt het vinden van de juiste woorden een belangrijke rol in mijn boeken, want ik vind het fascinerend hoeveel een verwoording teweeg kan brengen, dezelfde boodschap kan totaal anders overkomen naargelang de verpakking. Met taal kun je sussen, uitlokken, verleiden, motiveren, manipuleren, troosten, bedriegen, scheppen…

Welke boeken schreef Petra?

Een kracht ontwaakt (Overstekers #1) – Petra Doom – Lannoo – 2017 en De schaduw van de sha (Overstekers #2) – Petra Doom – Lannoo – 2018.

Inhoud
Overstekers gaat over Mirabel: zij bemiddelt tussen mensen en magische wezens. Mensen weten niet van hun bestaan af, maar kennen Overstekers wel uit verhalen: sirenes, faunen, pixies, ifrieten… Ze leven onopvallend onder ons, maar zijn afkomstig van de magische wereld Aeterna. Om uiteenlopende redenen verlaten ze hun thuiswereld, en stappen door het Portaal naar de mensenwereld. Ook Mirabel heeft vijf jaar geleden die stap gewaagd en is aangekomen in Westpoort, een kleine kuststad.

Samen met haar huisgenote, vormveranderaar Terya, baat Mirabel een biologisch fruitbedrijfje uit. Ze wil haar verleden vergeten, de adellijke familie waarin zij het enige buitenbeentje zonder magie was. Ze heeft geen magie, maar wel een talent met woorden en gespannen situaties. Overstekers die in de problemen zitten, komen dus te pas en te onpas bij haar aankloppen om conflicten te sussen. Mirabel blust de meest uiteenlopende brandjes, tot ze geconfronteerd wordt met een ingrijpend probleem: er is een moord gepleegd, en de moordenaar zou een Oversteker zijn. En dan staat er ook nog eens onverwacht bezoek uit Aeterna op de stoep – haar verleden dreigt haar in te halen.

Wanneer schreef je het boek?
Ik schreef boek 1 van Overstekers een paar jaar geleden stukje bij beetje, toen ik bezig was met een masterscriptie over de verbeelding van goed en kwaad. Het onderwerp boeide mij enorm, maar mijn neiging om overal een verhaal van te maken, moest ik soms met heel harde hand onderdrukken. Ik begon dus stukjes fictie te schrijven als een soort uitlaatklep. Nadat ik mijn scriptie had ingeleverd, had ik al een half boek bij elkaar, en het loslaten kon ik toen niet meer.

Het beginidee had ik al veel langer geleden. Ik was toen net verhuisd, en ergens tijdens het uitpakken schoot het idee in mijn hoofd: een jonge vrouw die familiebezoek kreeg. Haar bezoek keek afkeurend rond, zo van ‘moest je hiérvoor je ouderlijke huis verlaten?’ Niet zo’n hele opmerkelijke scène, maar ineens besefte ik wat er intrigerend aan was: Mirabel had haar familie achtergelaten in een andere wéreld om naar haar nieuwe plek te vertrekken. Dat losse ideetje was een van de zaadjes voor Overstekers.

Waarom schreef je het boek?
Deels wat ik hierboven al zei: als uitlaatklep. Ook omdat ik gefascineerd ben door mythen en sagen, en de overeenkomsten daartussen, zelfs wanneer ze uit heel andere culturen komen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat daar iets achter moest zitten… Omdat ik dolgraag schrijf, ik vind het heerlijk om personages, hun omgeving en inleefbare situaties en emoties tot leven te brengen met woorden. En bovenal omdat het personage van Mirabel mij ineens pakte en ik absoluut moest weten hoe haar verhaal verderging (als lezer heeft dat trekje me al veel slapeloze nachten opgeleverd). Ik ben namelijk een schrijver die al schrijvende het meest ontdekt.

Waarom moeten mensen het lezen?
Omdat het – in de woorden van een recensente – alles heeft: fantasy, spanning, vaart, humor en een vleugje romantiek. Ik heb Overstekers geschreven als een serie voor volwassenen, maar hoor vaak dat het net zo vlot wegleest als een YA. Als je niet gewend bent om fantasy te lezen, dan kom je er makkelijk in, omdat het boek zich afspeelt in onze wereld, in een moderne stad met auto’s, flatgebouwen en zorgen om het milieu… en als fantasy-liefhebber kun je je net koesteren in het heerlijke idee dat ook in onze wereld iets magisch achter elke hoek kan schuilen.

En misschien omdat je na het lezen van de proloog en hoofdstuk 1 benieuwd bent naar de rest? Je kunt gratis een stukje proberen op de website van Lannoo: https://www.lannoo.be/nl/overstekers-1-een-kracht-ontwaakt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *