Lily
blogpost,  Recensie

Lily – Tom De Cock

Lily
Categorieën: ,
Author:
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

Lily leeft op haar telefoon. Als veertienjarige influencer is ze bezig met de laatste modeproducten en zorgt ze op haar kanaal voor een nieuwe trend door elke dag met een nieuw kapsel haar video’s te maken. Dat buiten de zeespiegel stijgt en de temperatuur alsmaar toeneemt, doen haar weinig. Ze is liever druk, druk, druk met haar volgersaantallen. Wanneer ze op een dag verliefd wordt op een bijzondere jongen, Samuel, is ze bereid om haar leven om te gooien voor de belofte aan avontuur. Maar Lily komt terecht in een wereld die ze via haar telefoon nog nooit heeft gezien. En die is gevaarlijk. Gevaarlijker dan Lily ooit voor mogelijk had gehouden.

Lily is zonder twijfel een van de meest originele boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het is een combinatie tussen avontuur, coming-of-age en een dystopie. Zo heb je de elementen rond het veranderende klimaat (de stijgende zeespiegel en temperaturen), maar volg je ook hoe Lily als jongere zichzelf ontwikkelt en hoe het avontuur haar verandert.

Vanaf de allereerste bladzijde neemt De Cock je mee in een heel andere wereld dan degene die je kent, maar die misschien wel dichter bij de onze ligt dan we denken. Het begin voelt voor sommige lezers misschien wat onwennig omdat het niet helemaal duidelijk is waar de auteur naartoe wil met het verhaal, maar dat verandert al snel. Het lijkt een beetje te neigen naar de welgekende pandemie die ons leven een hele tijd beheerst(e), maar gelukkig weet De Cock van dat pad af te wijken.

Ik was erg onder de indruk van de ontwikkeling die Lily als veertienjarige doormaakt in het verhaal. Aan de start is ze naïef en vooral bezig met zichzelf en het aantal volgers op haar sociale media. Gaandeweg, naarmate ze een bredere kijk krijgt op de wereld en inziet dat de dingen die zij accepteert als waarheid misschien toch wat genuanceerd zijn dan gedacht, veranderen haar normen en waarden, en zelfs haar dromen en doelen stuurt ze bij. Ik denk dat Lily als personage in dat opzicht een mooi voorbeeld kan zijn voor jongeren van deze tijd.

Hoe spannend, avontuurlijk en dystopisch Lily ook is, het is bovenal een boek dat de lezer aan het denken zet; over wat wij als mens op dit moment doen met onze planeet, hoe wij omgaan met de jongeren van nu en wat wij als individu kunnen betekenen. Het boek werd wat mij betreft terecht bekroond tot Beste Boek voor Jongeren én heeft ondertussen al een vervolg gekregen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *