blogpost

Ebook of een papieren boek?

Wat is nu het beste? Wel, heel simpel, alle twee, wat je leest is iets heel persoonlijks. Ben je veel op de baan of ben je juist heel veel thuis, dan kan het al heel verschillend zijn. Dit is mijn mening.

Ik lees zowel papieren boeken als ebooks. Ook in papieren boeken heb je nog het verschil tussen paperback en hardback. Daarin is mijn mening heel duidelijk: ik verkies paperback. Dit om de simpele reden dat bij een hardback ik mezelf steeds pijn doe aan de puntige hoeken en het boek ook gewoon veel meer weegt. Dit is dus enkel uit praktische overweging.

Waarom een ebook?
Ik lees graag een ebook omdat je dat overal heel handig kan meenemen. Ik lees mijn ebooks vaak op verschillende apparaten. Soms zit ik aan mijn bureau, dan lees ik het boek op mijn laptop. Wanneer ik in de zetel hang ga ik dan eerder mijn ereader nemen. En als ik op de baan ben of ’s avonds laat nog snel een hoofdstukje wil meepikken, dan neem ik al snel mijn gsm erbij.

Ik vind het voordeel van een ebook dat, waar je ook bent, je altijd snel een aantal pagina’s kan lezen. En toegegeven: een ereader weegt belachelijk weinig dus geen pijnlijke armen van de hele tijd het boek vast te houden. Ebooks zijn in deze tijd ook gewoon veel goedkoper en als je een echte boekenwurm bent kan je zo wel aardig wat centjes besparen. Deze versies zijn trouwens ook onmiddellijk beschikbaar; ook wel een handig voordeel.

Wat ik wel jammer vind, is dat je zo geen gezellige boekenkast vol hebt staan. Wat daar dan weer een voordeel van is, is dat het plaatsbesparend is.

Waarom een paperback?
Persoonlijk geniet ik nog het meeste van een echt papieren boek. Je ziet ook veel beter hoe ver je al in het boek bent. Soms heb je dan ook van die paniekmomentjes van ‘ben ik echt al zo ver?’ Ik kan ook nog steeds genieten van een bezoekje aan de boekhandel, de boeken eens vastnemen, de korte inhoud even lezen, de cover eens goed bekijken. Dat zijn allemaal aspecten waarop ik mijn keuze baseer of ik een boek ga kopen of niet.

Ik hou er ook nog steeds van om zo een geweldig gevulde boekenkast te hebben. Dat staat steeds zo gezellig. Je kan er dan een leuk hoekje van maken en dan kan je ontsnappen in je eigen boekenwereld.

Het vasthouden van een boek tijdens het lezen is nog steeds iets unieks want elke bladzijde die je omslaat verdrink je meer in het verhaal.

Wat ook vele mensen doen, is hun boeken weggeven als ze deze gelezen hebben, of weer verder doorverkopen.

Dit is mijn mening over ebooks en fysieke boeken. Zoals je merkt vind ik beiden heel erg leuk, maar het blijft ook heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je geniet van de woorden die de auteurs voor jou neerpennen. Hoe je deze verslindt, is helemaal je eigen keuze.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *