Lief meisje kwaad bloed
blogpost,  Recensie

Lief meisje, kwaad bloed – Holly Jackson

Vertaald door H.C. Kaspersma

Pip Fitz-Amobi loste in Moordgids voor lieve meisjes een moordzaak op, maar heeft daar veel voor op het spel gezet. Ze bracht zichzelf en haar familie en vrienden in gevaar en heeft de afspraak gemaakt dat dit nooit meer zal gebeuren. De podcast over de moordzaak wordt ondertussen door duizenden mensen beluisterd, maar Pip blijft volhouden dat ze geen detective meer wil zijn. Tot een van haar beste vrienden voor haar deur staat: Connor en zijn moeder zijn ervan overtuigd dat Jamie, Connors oudere broer, wordt vermist. De politie weigert in te grijpen want Jamie verdween eerder al voor enkele dagen zonder goede reden, maar Connor beweert dat hij voelt dat het dit keer foute boel is. Pip besluit dat ze Jamie koste wat het kost moet vinden en dit keer luistert iedereen mee…

Na Moordgids voor lieve meisjes wist ik dat ik zo snel mogelijk verder moest lezen in deze reeks van Holly Jackson want ik werd door dat eerste boek omvergeblazen. En eigenlijk gebeurde dat met boek twee gewoon opnieuw…

Wat heel fijn is aan Lief meisje, kwaad bloed is dat het de lezer de tijd geeft om terug in het verhaal te komen. De eerste bladzijden worden gebruikt om de personages terug een ruimte te geven zodat de lezer weer even kan wennen en op een subtiele, maar zeer slimme manier (namelijk de podcast van Pip) wordt ook meteen een recap gemaakt van boek één zodat de lezer de belangrijkste feiten weer vers in zijn geheugen heeft. Dat zorgt ervoor dat je zonder twijfels of gaten kan beginnen in een nieuw avontuur.

Dat Holly Jackson weet hoe je een moordzaak op een perfecte manier op papier weet te vatten, bewees ze al met haar vorige boek, maar ze doet het hier opnieuw én ze voegt er een element aan toe. Het feit dat dit tweede deel voldoende verschilt van het eerste boek houdt het ook interessant en maakt dat de lezer niet afhaakt op meer van hetzelfde. De podcast is een heel dankbaar gegeven want het geeft de personages veel ruimte en vrijheid, maar tegelijk bouwt het heel sterk de spanning binnen het verhaal op omdat de lezer meeluistert én informatie krijgt vanuit het standpunt van Pip zelf. Af en toe stel je je wel vragen bij de methodes die Pip hanteert en hoe snel ze aan informatie kan komen die (volgens mijn beperkte kennis) niet zo toegankelijk is, maar dat laat je even snel weer varen want Jackson houdt je zo sterk in haar greep dat je van begin tot einde op het puntje van je stoel zit.

De ontknoping van dit boek leek iets verder gezocht dan het vorige boek, maar doet geen afbreuk aan het geheel. Het blijft een meesterwerk waarvan de stukjes perfect in elkaar vallen en Jackson laat geen losse eindjes over. Dat in combinatie met de personages die de lezer in het vorige boek al in zijn hart sloot en een ijzersterke moord- en verdwijningszaak maken ook van Lief meisje, kwaad bloed een mustread. Aan deel drie wordt hard gewerkt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *