Bram en het droomengeltje
blogpost,  Recensie

Bram en het droomengeltje – Lucinda Riley & Harry Whittaker

Bram en het droomengeltje
Categorieën: ,
leeftijdscategorie:
Illustrator: Marie Voigt

Bram en het droomengeltje is het eerste deel in de Beschermengel-serie. Nu Lucinda Riley is overleden, krijgt het weer een andere lading en is het vooral afwachten hoeveel delen er nog zullen verschijningen. Ze schreef deze reeks samen met haar zoon Harry Whittaker voor kinderen.

In dit boek maakt de jonge lezer kennis met Bram. Hij verhuist met zijn ouders naar een groot, oud huis dat als het donker wordt rare geluiden maakt en overal kraakt. Bram vindt het eng want hij kent het huis en de bijhorende geluiden niet. Zeker als het ’s nachts donker wordt vindt Bram het doodeng en durft hij niet gaan slapen…

Deze reeks doet me heel erg denken aan de reeks van de Feestelfjes of Rainbow Magic, waarin elk elfje haar eigen kleur heeft en voor een avontuur komt te staan, maar dan in met andere thema’s. De belangrijkste thema’s in dit boek zijn verhuizen, nieuwe omgeving en bang zijn in het donker en minstens één van die thema’s zullen voor elk kind bekend zijn. Dat maakt dat het een toegankelijk boek is om samen met je kind te lezen, maar dat het ook moed kan geven omdat het een mooie boodschap bevat op het eind.

De illustraties zijn iets minder mijn stijl en voelen ietwat ouderwets aan, maar het zachte kleurenpallet maakt wel dat het hele boek voelt als een kostbare schat om te koesteren. Geen schreeuwerige tekeningen of opvallende passages en maar goed ook, want het warme gevoel en de veiligheid die van het boek uitgaan worden op die manier onderstreept.

Het fijne aan het boek is vooral dat jonge kinderen dit boek samen met iemand kunnen ontdekken en kunnen voelen dat het donker niet iets is om bang voor te zijn. In het midden van het verhaal voelt het een beetje eng aan, maar naar het einde toe schuilt er een mooie boodschap in het verhaal die jonge lezertjes met hulp van een voorlezer zeker wel kunnen oppikken.

Ik ben heel benieuwd naar de andere boekjes in deze reeks. Deel twee, Rosa en het vriendschapsengeltje is ondertussen al verschenen en het derde boek verschijnt in het najaar van 2021. Benieuwd of er ook nadien, zonder Riley, nog delen zullen volgen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *