Levend speelgoed – Luc Deflo (Lisa)
In Levend speelgoed worden rechercheurs Mendonck en Defleu geconfronteerd met de verdwijningen van verschillende studentes. Stuk voor stuk intelligente meisjes met lang donker haar, opgegroeid in welgestelde families. Dit trekt dan ook de aandacht van de media, die er meteen opspringen. Al vlug staat heel België in rep en roer. Eén van de studentes is voor haar verdwijning gezien samen met een jongeman die een reiskoffer met zich meezeulde. Verschillende getuigen spreken elkaar echter tegen in hun beschrijvingen. De hel breekt pas echt los wanneer één van de meisjes wordt teruggevonden juist over de grens met Nederland. Ze is naakt in huishoudfolie gewikkeld en blijkt zwaar mishandeld te zijn. Van de dader ontbreekt elk spoor. Nadia Mendonk krijgt het moeilijk wanneer één van de verdachten een jeugdvriend blijkt te zijn.
Er is gekozen om het verhaal te vertellen vanuit verschillende perspectieven. De studentes worden gevolgd enkele ogenblikken voor hun ontvoering. Wat ik wel spijtig vond, was dat je ze elk maar voor een hoofdstuk volgde. Dit zorgde ervoor dat je maar een beperkt beeld van ze had. Volgens mij is dit beeld een beetje te vergelijken met het beeld dat de moordenaar had van de vrouwen. Daarnaast kruip je als lezer ook in de huid van de moordenaar zelf. Je komt er dan ook al vrij snel achter wie dit individu is. Je kent zijn gedachten, zijn driften en emoties.
Wat ik wel erg sterk vond, was dat het verhaal zich overduidelijk afspeelde in Vlaanderen. Deflo beschrijft plaatsen die voor de doorsnee Vlaming toch wel bekend zijn. Aangezien de moordenaar zich doorheen gans Vlaanderen verplaatst is er voor elk wat wils. Voor mij als Kempenaar kwamen het Zilvermeer en Wijnegem shoppingscenter heel herkenbaar voor.
Levend speelgoed is zeker geen slechte thriller, maar het ontbrak me op verschillende plaatsen aan wat diepgang. Het presenteert zich als een whydunit en een psychologische thriller, dus je verwacht een goed uitgewerkt motief, want halverwege het verhaal is het al voor iedereen duidelijk wie de moordenaar is. Hier bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten. Er is wel een verklaring gegeven voor de moorden, maar er wordt hier erg op de vlakte gebleven. Hoewel het nergens vermeld wordt, veermoed ik dat Deflo inspiratie heeft gehaald bij de seriemoordenaar Ted Bundy. Zowel het uiterlijk als de werkwijze van het personage zijn vrijwel identiek aan die van Bundy. Deze heeft met de recent uitgekomen documentaire aan media-aandacht gewonnen.
Wanneer je op zoek bent naar een pageturner is deze thriller misschien wel iets voor jou! Hij is erg vlot geschreven, waardoor je erdoor vliegt. Het beschrijft een aangrijpend thema dat ons als Vlaming na Dutroux en Roald Janssen maar al te bekend in de oren klinkt.
Het is de eerste van vier romans die na de dood van Deflo zullen verschijnen.