blogpost,  Recensie

Lef – Erna Barth (Liselore)

Lef
Categorieën: ,
Author:
Genre:
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

Wat als je wakker wordt en je weet niets meer? Zelfs je eigen naam niet? Dan kies je een nieuwe. Kies vooral eentje die bij je past. Zoals Lef. Want hij heeft het en hij heeft het nodig.

Lef wordt wakker in een ziekenhuis. Blijkbaar al voor de tweede keer. Wat is er dan de eerste keer gebeurd? Nog voor Lef dit weet, besluit hij om opnieuw te vluchten uit dit “ziekenhuis”. De mevrouw die zich namelijk voorstelde aan de dokter als zijn moeder, is zijn moeder helemaal niet. Op zijn minst, dat denkt hij te weten, want Lef weet niet hoe zijn echte moeder eruit ziet. Al snel blijkt dat Lef een erg slimme jongen is, die zijn eigen ontsnapping in scène zet en daardoor écht kan vluchten. Buiten het ziekenhuis leert hij Ilse kennen. Zij woont al enkele maanden op straat, omdat ze het niet zo goed kan vinden met de nieuwe vriend van haar moeder. Samen beslist het duo om terug te keren naar het ziekenhuis. Ilse helpt Lef hierbij, op voorwaarde dat Lef haar later helpt haar vriendin Biba terug te vinden. Biba is namelijk al een tijdje spoorloos. Ilse en Lef gaan terug naar het hol van de leeuw en zetten daar hun leven op het spel.

Lef is een ideaal boek voor jongeren tussen 12 en 15 jaar. Het bevat heel wat spanning en is op een eenvoudige manier geschreven. Barth weet precies hoe ik denk en wat er nog moet komen in het boek. Ze omschrijft het allemaal op de juiste momentjes. De spanning start vanaf regel één en stopt pas op pagina 141, de allerlaatste pagina van Lef.

Qua inlevingsvermogen vond ik het misschien minder, ondanks dat er vanuit het ik-personage van Lef geschreven wordt. Dat is misschien het enige minpuntje aan dit boek. Al moet ik natuurlijk toegeven dat ik 23 ben en geen puberende tiener meer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *