blogpost,  Recensie

Leeuw met strepen – Marlene Rebel en Lucinda Vos

In Leeuw met strepen wordt de lezer meegenomen naar de wereld ten tijde van de Pest. De kleine Catrijn heeft een huidaandoening en haar moeder vreest dat mensen zullen denken dat ze drager is van de vreselijke ziekte die de stad in zijn greep houdt. Daarom verstoppen Catrijn en haar broer Jacob zich op zolder. Hun vader bevindt zich als chirurgijn aan boord van een schip en wanneer hun moeder bezwijkt aan de Pest zorgt hun bemoeizuchtige buurvrouw ervoor dat Jacob in een weeshuis wordt geplaatst en dat ze Catrijn meenemen naar het Pesthuis. Kan Jacob uit het weeshuis ontsnappen om zijn zusje te gaan redden?

De thematiek rond de Pest, een ziekte die in de geschiedenis enorm veel slachtoffers heeft geëist, is gezien Corona misschien actueler dan ooit. Kinderen krijgen een beeld over hoe zo’n ziekte het dagelijkse leven in zijn greep houdt en hoe alles daardoor verandert. Toch is Leeuw met strepen bovenal een avonturenverhaal, vol bijzondere personages en de kracht van vriendschap.

Aan het begin van het verhaal is meteen duidelijk hoe slecht de moeder van hoofdpersonages Jacob en Catrijn eraan toe is. Toch ligt de focus veel meer op de buurvrouw die er alles aan lijkt te doen om de kinderen weg te halen uit hun huis uit angst voor de Pest. Als lezer verwacht je doorheen het verhaal meer achtergrond bij deze ziekte, maar de auteurs focussen duidelijk op andere aspecten en thematieken waardoor de Pest slechts een bijkomstigheid lijkt. Desondanks zorgen ze voor een avontuurlijk verhaal boordevol spanning en moed.

Jacob maakt in het weeshuis meteen een nieuwe vriend: Willem. Doorheen het verhaal zien we de vriendschap tussen beide personages groeien en springt Willem meermaals in de bres voor de kleine Jacob. In de zoektocht naar Catrijn en de missie om haar te bevrijden uit het Pesthuis, worden er nog enkele andere personages aan het gezelschap toegevoegd. De groep is heel uiteenlopend: alle karakters zijn zeer verschillend, wat maakt dat de lezer ze relatief makkelijk uit elkaar kan houden en dat er een boeiende dynamiek ontstaat in de groep.

Hoewel de lezer op het vlak van de Pest en de daarbij horende verhaallijnen misschien een beetje op zijn honger blijft zitten, is Leeuw met strepen zonder twijfel spannend van begin tot eind. Het bonte gezelschap zorgt voor humor en avontuur en de auteurs weten mooi de kracht van vriendschap op papier te vatten. Een aanrader voor lezers vanaf 9 jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *