Karel op de boerderij
blogpost,  Recensie

Karel op de boerderij – Liesbet Slegers (Emy)

Karel op de boerderij
Categorieën: ,
Publisher:
leeftijdscategorie:

Samen met Karel dieren voeren!

Karel mag een dag op visite bij oom Daan en tante Klaar! Zij hebben een boerderij. Hier mag hij zijn oom en tante, samen met Olivia, helpen bij de dagelijkse dingen op de boerderij: dieren voeren, knuffelen met de dieren, samen met oom Daan op de tractor rijden! Liesbet Slegers beschrijft dit verhaal in Karel op de boerderij.

Slegers richt zich met Karel op de boerderij op kinderen met de leeftijd van twee jaar. De kinderen van deze leeftijd zijn steeds nieuwsgieriger naar de wereld om hen heen. Daarom heeft uitgeverij Clavis gezorgd voor een boekenlijn voor peuters en hun ontwikkeling. De boeken voor de kinderen van 2 jaar en ouder worden, binnen deze lijn, dan ook zoveel mogelijk gericht op de wereld om het jonge kind heen. Slegers sluit daarbij perfect aan met het onderwerp boerderij.

De spanningsboog van deze leeftijdsgroep is nog niet lang genoeg om een heel lang verhaal aan te kunnen. Ook hier heeft Liesbet Slegers gericht naar gekeken. Haar verhaal is qua lengte precies goed voor een kind van 2 jaar. De gebeurtenissen die Slegers in het verhaal naar voren laat komen zijn ook goed te begrijpen voor deze kinderen. Het is heel sterk van haar dat zij zich goed heeft gericht op deze leeftijdsgroep.

Wat Liesbet Slegers ook heel leuk naar voren laat komen in dit verhaal, zijn de vragen waarmee je interactie in het verhaal krijgt. Ze heeft op een paar bladzijden het verhaal laten eindigen met een vraag. Zo kun je jouw peuter deze vraag stellen en dat hij/zij zelf goed naar de illustratie die daarnaast staat gaat kijken om het antwoord te vinden. Deze vragen hebben ook altijd iets te maken met het verhaal, waardoor je zelfs het stukje begrijpend lezen een beetje kunt behandelen.

Naast het geschreven verhaal zijn de illustraties voor deze jonge kinderen ontzettend belangrijk. De tekeningen die gemaakt zijn, zijn levensecht! Je kunt duidelijk zien welk dier er is getekend of om welk personage het gaat. Ook de details zijn goed te zien, zoals de gele kaartjes in de oren van de koeien en het water dat over de rand van de emmer gaat wanneer Olivia ermee gaat wandelen. Bij sommige illustraties lijkt het zelfs een foto van het echte materiaal, zoals het broekpak van Olivia lijkt een foto van echt spijkerstof. Daarnaast lijkt het hooi wat de koeien krijgen ook een foto van echt hooi! Heel leuk gedaan!

Wat kinderen aanspreekt zijn felle kleuren die gebruikt worden in een boek. Liesbet Slegers zorgt ervoor dat deze kleuren ook goed naar voren komen in Karel op de boerderij. Elk stuk van het verhaal staat op een bladzijde met een gekleurde achtergrond. Daardoor valt dit al veel meer op! Ook de kleuren die gebruikt zijn in de illustraties zijn goed aanwezig. Dit maakt het nog aantrekkelijker voor een kind om ernaar te kijken, dan dat het al was.

De illustraties zelf geven, ondanks de tekst, ook veel ruimte voor interactie met de peuter. Bij zo’n beetje elke illustratie kan de voorlezer een aantal vragen bedenken waar de peuter antwoord op kan geven, zoals: Kun je de muis aanwijzen? Dus naast een voorleesboek is het ook een soort zoekboek waarbij de voorlezer zelf kan bedenken wat de peuter moet gaan zoeken op de illustratie.

Kortom, met Karel op de boerderij is Liesbet Slegers erin geslaagd een fantastisch kinderboek voor kinderen van 2 jaar en ouder neer te zetten. Het verhaal is niet te moeilijk en ook niet te spannend voor deze leeftijd. De illustraties zijn zeker aantrekkelijk voor deze jonge kinderen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *