blogpost,  Recensie

Kanjers klaren de klus – Emy Geyskens en Stef van Malderen (Emy)

Kanjers klaren de klus
Categorieën: ,
Genre:
Publisher:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Helene Jorna

Avontuurlijk en maatschappelijk verhaal

Heb je wel eens ontdekt dat het weer rare dingen doet? Dat we bijna geen sneeuw meer hebben en dat het soms wel heel warm is voor de tijd van het jaar? Dat is de klimaatverandering. De kanjers Daan, Ferre en Farida willen er alles aan doen om de klimaatverandering te vertragen. Ze bedenken allerlei plannen en delen deze met de dorpsbewoners, maar dan komen ze de buurman van Daan tegen. Hij gelooft niet in de opwarming van de aarde en wil voorkomen dat de plannen van Daan, Ferre en Farida lukken. Emy Geyskens en Stef van Malderen laten je in Kanjers klaren de klus kennis maken met de plannen van Daan, Ferre en Farida. Lukt het deze kanjers om de klimaatverandering te vertragen? Of is de buurman van Daan te slim?

Geyskens en Van Malderen zijn er goed in geslaagd om een avontuurlijk samenleesverhaal te schrijven voor de jonge lezers. Het boek kan door vier verschillende personen gelezen worden, die ieder op hun eigen niveau kunnen lezen. Naast dat de lengte van de zinnen afgestemd wordt op het niveau van de lezer, wordt ook de woordkeuze afgestemd op het niveau. Om de verschillende niveaus duidelijk te maken is ervoor gekozen om de tekst in verschillende kleuren af te drukken. Zo kunnen de lezers in één oogopslag zien welk stukje door wie gelezen kan worden. Voor de lezer is dit duidelijk waardoor het lezen soepeler gaat. Zeker wanneer je de rollen van de personages ook nog kunt onderverdelen. Zo praat Daan in korte en makkelijkere zinnen, die goed te lezen zijn voor een beginnende lezer, terwijl Farida al hele ingewikkelde woorden gebruikt. Voor een ouder of leerkracht is dit boek overzichtelijk en waardevol in het samenlezen.

In Kanjers klaren de klus snijden Geyskens en Van Malderen het thema klimaatverandering aan. Een maatschappelijk thema waar de meningen over verdeeld zijn. De ene persoon, net zoals de buurman van Daan, vindt het eigenlijk wel lekker dat het telkens zo warm is. Daartegenover staat een grote groep mensen die inziet dat er wel sprake is van een opwarming van de aarde. Deze groep wil er alles aan doen om deze opwarming tegen te gaan. Daan, Ferre en Farida zijn onderdeel van deze grote groep en zij bedenken allerlei acties om de opwarming tegen te gaan. Heel goed dat de kinderen op zo’n jonge leeftijd al in aanraking komen met een toch wel heel erg belangrijk onderwerp!

Origineel is ook dat Geyskens en Van Malderen achterin het boek een pagina hebben gewijd aan begrijpend lezen. Op die pagina komen allemaal vragen naar voren waar je het met het kind over kan hebben na het lezen. Sommige vragen resulteren in een opdracht, waarbij de kinderen een aantal dieren moeten tellen. De interactie die je met het kind kan hebben voor, tijdens of na het lezen zorgt ervoor dat de kinderen nog beter opletten tijdens het lezen. Deze vragen helpen de kinderen ook om het boek beter te begrijpen.

Ook zijn de illustraties van grote toegevoegde waarde in Kanjers klaren de klus. Aangezien er soms best wel moeilijke woorden in staan voor de kinderen van 6 jaar, kunnen de plaatjes heel aanvullend zijn bij de tekst. Daarnaast zorgt het kleurgebruik in deze illustraties ervoor dat het boek nóg aantrekkelijker is om open te slaan. Op sommige momenten geven de plaatjes al het een en ander weg over het verhaal, maar dit is verre van storend. Zeker voor de beginnende lezer werkt dit heel prettig!

Met Kanjers klaren de klus hebben Emy Geyskens en Stef van Malderen een mooi en avontuurlijk samenleesverhaal weggezet voor de beginnende lezer. De klimaatverandering wordt in dit boek op een leuke manier verteld, waarbij kinderen ontdekken wat je tegen deze verandering zou kunnen doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *