Juliette in New York – Rose-Line Brasset
Juliette is dertien en met een journaliste als moeder ziet ze veel van de wereld. Voor een nieuwe opdracht moeten Juliette en haar moeder naar wereldstad New York. In alle haast pakt Juliette haar koffer want ze vindt het geweldig om naar de grote Amerikaanse stad te trekken! Ze zegt haar vrienden gedag en vertrekt naar de Big Apple. Eenmaal daar valt het voor Juliette wel een beetje tegen: haar moeder gaat van museum naar museum en Juliette vindt er helemaal niets aan. Als bij toeval maakt ze nieuwe vriendinnen die haar graag mee op sleeptouw willen nemen en wordt het toch nog een zeer bijzondere vakantie…
Juliette in New York is het eerste boek in de reeks over Juliette. Ondertussen zijn er in totaal al zeven boeken waarin Juliette de lezer meeneemt naar Barcelona, Havana, Amsterdam, Parijs, Quebec en Rome, naast New York. Dit eerste boek toont heel wat gelijkenissen met de reeks van Léa Olivier, die ook wordt uitgegeven door uitgeverij Kennes. Zo is het hoofdpersonage in beide boeken een meisje van ongeveer 13 jaar, komt er een hele hoop drama en liefde aan te pas en lezen we mee vanuit een soort dagboekvorm (bij Léa zijn het e-mails, bij Juliette haar reisdagboek).
Vanaf de cover, voor je start met lezen, is duidelijk waar de aantrekkingskracht van deze boeken vandaan komt. Een jonge meid bezoekt grote wereldsteden zoals New York en dat trekt uiteraard lezers van die leeftijd aan. De grote stad spreekt tot de verbeelding en meisjes zullen zich heel eenvoudig kunnen inleven in Juliette. Een groot verschil met de reeks over Léa, is dat Juliette een heel stuk een avontuurlijker is. In de stad maakt ze allerlei dingen mee en dat zorgt ervoor dat de lezers die houden van wat spannende gebeurtenissen meer van de boeken van Juliette zullen houden.
De eerste helft van het boek wordt vooral gebruikt om de personages te introduceren en de lezer te laten kennismaken met de stad. In het tweede deel van het boek volgt de actie. Zonder daar al te veel over te vertellen (we willen natuurlijk niemand spoilen), zijn de gebeurtenissen een beetje over the top en past het niet helemaal bij de doelgroep. De uitwerking van de actie sluit meer aan bij oudere lezers want voor tienjarigen gaan de thema’s een beetje te ver. Daardoor verliest het verhaal ook aan kracht en zeker aan geloofwaardigheid.
Juliette in New York is een fijn boek voor lezers die houden van een avontuur in grote steden zoals New York. Grote vraag blijft of de volledige inhoud past bij het doelpubliek van tienjarigen, waar het voor geschreven is. De vertelstijl in dagboekvorm en de woordkeuzes horen ongetwijfeld bij deze leeftijd, maar de gebeurtenissen in de tweede helft van het boek misschien wat minder. Voor lezers van tien die al tegen een stootje kunnen is dit wel zeer geschikt materiaal om mee aan de slag te gaan! Zeker ook omdat achterin het boek heel wat informatie te vinden is over de stad die je kan gebruiken om zelf een reis te plannen. Leuke toevoeging!