Joe Mellow
blogpost,  Recensie

Joe Mellow – Cees van den Berg

Joe Mellow
Categorieën: ,
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

Orlando is gek op drummen. Overal waar hij gaat, heeft hij drumstokjes bij zich en die liefde voor muziek heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader is dol op muziek, meer bepaald op jazz en op de grote artiest Joe Mellow.
Orlando’s leven staat volledig op zijn kop wanneer hij uit de klas wordt gehaald en te horen krijgt dat zijn vader in een coma ligt. Hij is stabiel, maar de dokters hebben geen idee of zijn vader ooit nog wakker wordt en wanneer dat zou kunnen zijn. Daarom bedenkt Orlando een plan: hij struint het internet af naar Joe Mellow en zet alles op alles om de ooit fantastische jazzartiest naar het ziekenhuis te halen. Want als er iemand is die zijn vader kan wakker maken, is het wel Joe Mellow. Toch?

Joe Mellow van Cees van den Berg is een bijzonder boek. Dankzij de verschillende thema’s die de auteur aanhaalt en netjes weet te verwerken tot dit mooie geheel zullen er veel lezers genieten van dit niet al te dikke boek.

De liefde voor jazzmuziek is het uitgangspunt van het verhaal. Orlando en zijn vader delen die interesse en dat maakt dat je vanaf bladzijde één kan voelen hoe sterk de band is tussen vader en zoon. Daardoor begrijp je de gevoelens van Orlando ook onmiddellijk als hij het nieuws over zijn vader te horen krijgt. Als lezer zit je echt in Orlando’s hoofd en dat zorgt ervoor dat je zelf het verhaal ook van heel dichtbij mee volgt. Van den Berg slaagt erin die afstand tussen zijn hoofdpersonage en de lezer het hele verhaal zo klein te houden.

De verhaallijnen rond artiest Joe Mellow zorgen voor een zekere spanning en avontuur in het verhaal, maar brengen ook wat diepere thema’s mee. Hij blijkt in eerste instantie niet helemaal de ster te zijn die Orlando had verwacht want hij gedraagt zich verschrikkelijk, maar gaandeweg lijken Joe en Orlando elkaar steeds beter te begrijpen en elkaar zelfs beetje bij beetje te veranderen. Het is mooi om te zien hoe twee mensen die niet meer van elkaar kunnen verschillen naar het einde toe toch hun wereldbeeld durven bijstellen.

Is het verhaal heel erg realistisch? Meestal wel, al zal je hier en daar passages vinden die meer van het toeval afhangen. Gelukkig kan dat in dit verhaal perfect en blijven de sterke, realistische thema’s wel overeind en opvallen.

Joe Mellow vertelt een sterk en tegelijk breekbaar verhaal over de kracht van muziek en geloven in het goede van de mensen om je heen, ook als alles wat er gebeurt even het tegendeel lijkt te bewijzen. Geen al te dik boek, dus ook geschikt voor jonge lezers die het plezier van boeken nog moeten ontdekken! Een sterke lezer zal zich kunnen ophalen aan de vele boodschappen tussen de regels door. Voor elk wat wils!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *