blogpost,  Recensie

Jinxed – Amy McCulloch (Valérie)

Als Lacey Chu niet aangenomen wordt op de Profectus Academy of Science and Technology, stort haar wereld in elkaar. Heel haar leven heeft ze kei hard gewerkt om een plaats te kunnen bemachtigen op de prestigieuze school om later als compagneur (uitvinder van baku’s) aan de slag te kunnen binnen het bedrijf van Monica Chan: Moncha Corp.
Monica Chan is de bedrijfsleider en tevens ook de uitvinder van de allereerste baku, een geavanceerd en multifunctioneel robothuisdier. Alle functies van de vroegere computer en smartphone en nog een hoop andere zijn er in verwerkt. Omdat Lacey haar plaats op Profectus en daarmee ook haar studiebeurs misloopt, gaat ze met haar beste viendin Zora een goedkope level 1-baku kopen. Op weg naar huis komt het tot een confrontatie met Carter Smith, de zoon van Monica Chan’s zakenpartner en een enorme etter. Carter’s level 4-baku valt Zora in de rug aan waardoor Linus, haar slaapmuis-baku, per ongeluk weggeslingerd wordt. Lacey daalt af in het ravijn om de baku terug te vinden en stuit daarbij op een zwaar beschadigde level 3-baku. Stukje bij beetje slaagt Lacey erin om de baku aan de praat te krijgen en net op dat moment krijgt ze het nieuws dat ze toch aangenomen wordt op Profectus. Lacey’s geluk kan niet op en ze werkt de hele zomer door om de huiskat-baku met de naam ‘Jinx’, opnieuw op topniveau te laten functioneren. Er ontstaat een innige band tussen haar en de robotkat maar Jinx is geen gewone baku. Hij kan telepathisch met Lacey communiceren, iets dat een gewone level 3-baku normaalgezien niet kan. En wat nog vreemder is, Jinx lijkt autonoom te kunnen denken! Hij volgt niet zomaar Lacey’s commando’s op maar gaat er regelmatig vandoor, met alle gevolgen van dien…
Als Lacey gekozen wordt door de knappe Tobias om mee te strijden in de Baku Battles, ontpopt ze zich als compagneur tot een nuttig teamlid. Maar als Jinx’ eigenzinnigheid roet in het eten strooit, komt alles op losse schroeven te staan. Haar band met Tobias en de andere teamleden komt onder grote druk te staan. Kan Lacey het tij nog doen keren?

Ik heb enorm genoten van Jinxed!
Al vanaf de eerste pagina’s zat ik op het puntje van mijn stoel de spannende proloog te lezen en werd ik helemaal meegezogen in het verhaal. Op twee dagen las ik het boek uit omdat je, wanneer je eenmaal in Jinxed begonnen bent, het nog maar moeilijk weg kan leggen.
Het idee van de baku’s, levensechte robothuisdieren, spreekt enorm tot de verbeelding. Hoe verder ik in het boek kwam, hoe liever ik er ook één zou willen hebben.
Ikzelf ben niet echt goed met ICT en ook niet zo handig maar McCulloch beschrijft alle technieken en methodes op een laagdrempelige manier waardoor je ook zonder kennis van zaken het verhaal kan volgen. Daarbij zijn er ook maar weinig fictieve boeken voor young adults die over wetenschappen en techniek (STEM) gaan.

Het personage van Lacey kan jongeren motiveren om voor een STEM-richting te kiezen en hen ook aanmoedigen om hun dromen na te jagen. Haar passie en doorzettingsvermogen werken erg aanstekelijk.

Aanvankelijk dacht ik dat de titel Jinxed, enkel een verbastering was van Jinx, de naam van Lacey’s baku, maar het woord ‘jinxed’ betekent ‘vervloekt’…
‘Vervloekt’ verwijst onder meer naar het feit dat Jinx afwijkt van hoe een normale baku zich hoort te gedragen waardoor hij Lacey meermaals in de problemen brengt en ze begint te vermoeden dat er meer aan de hand is.

Het boek eindigde zo abrupt dat ik nog drie keer heen en weer gebladerd heb om te kijken of er geen pagina ontbrak tussen de laatste pagina en het dankwoord. Van mijn verbazing bekomen, ging ik meteen online kijken of Amy McCulloch aan één of meerdere vervolgen werkt en tot mijn grote vreugde is dat het geval! Het vervolg op Jinxed zal Unleashed (ontketend) heten en verschijnt in juli 2019. Ik kijk er alvast naar uit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *