In real life
blogpost,  Recensie

In Real Life – Tine Bergen & Niels van Baelen

Niels heeft het niet gemakkelijk. Hij zit in een rolstoel door verschillende operaties aan zijn benen, hij moet verschillende pillen slikken die hem beter zouden moeten maken, maar die ook negatieve effecten veroorzaken en hij wordt gepest. Daarom zoekt hij een manier om te vluchten, om te ontsnappen aan de harde realiteit die hij elke dag in de ogen moet kijken. Hij vindt zijn toevlucht in gamen, tot het echte leven hem inhaalt. Kan Niels de duizenden vragen in zijn hoofd beantwoorden? Of dondert het leven ongeremd door?

Tine Bergen vertelt graag verhalen. Dat bleek al uit tal van andere boeken die ze schreef. Ze is geïnteresseerd in het waarom van haar personages: waarom doen mensen de dingen die ze doen? Het maken van dit boek verliep net dat beetje anders want er waren geen personages om te creëren, maar er was wel iemand van vlees en bloed: Niels. In real life vertelt zijn persoonlijke verhaal, gebaseerd op dingen die hij zelf heeft meegemaakt en die hij wilde delen met de wereld. Om mensen te laten zien hoe hij omgaat met die dingen die hem overkomen zijn.

Dat het een boek is dat de lezer raakt, spreekt misschien voor zich, maar ik kan het niet genoeg benadrukken. Het feit dat dit echt uit het leven is gegrepen en zoveel verder gaat dan pure fictie, grijp je tijdens het lezen naar de keel.

Tine Bergen heeft een interesse manier gevonden om het verhaal te vertellen. De hoofdstukken zijn kort en worden ‘genummerd’ door te verwijzen naar een gebeurtenis in het leven van Niels. X minuten, uren, dagen, weken, maanden voor of na die dag. De combinatie van die korte hoofdstukken, de nummering en de vlotte schrijfstijl van de auteur maken dat je het toch zware verhaal snel uitleest. Je loslaten doet het veel minder snel. Nog dagen na het dichtslaan van het boek blijf je nadenken over het verhaal van Niels en hoe wij met z’n allen bijdragen aan dit soort situaties. Iedereen kan het verschil maken, want het verschil zit in de kleinste dingen.

Ik geloof dat dit boek van grote meerwaarde is op scholen en binnen de leefwereld van jongeren in het algemeen. Het verruimt hun blik op de dingen en mensen om hen heen, maar ook volwassenen kunnen dat af en toe gebruiken. In real life is dus zeker een geslaagd boek, dat je wat mij betreft zeker gelezen moet hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *