blogpost

Leesdips en tips om erover heen te komen

Deze maand sukkelde ik met een verschrikkelijke leesdip. Had jij dat ook wel eens? Wat deed jij dan? Wat is dat eigenlijk, een leesdip en hoe geraak je er vanaf? Dat vertel ik je graag hieronder.

Een leesdip is een periode waarbij het lezen je niet meer lukt. Je zit maar te staren naar al die pagina’s en niets wat er op die pagina’s staat interesseert je. Klinkt het bekend? Dan kan je wel eens met een leesdip zitten. Hoe vaak ik ook opnieuw probeerde met lezen, niets ging en alles was tien keer zo interessant, zo lang ik maar niet moest lezen.

Ik had een drukke periode en had niet veel fut. Dan is een boek lezen ook niet echt het beste idee. Ik nam dan mijn laptop op schoot en keek een serie. Daar moest ik geen moeite voor doen en dat ging me perfect af. Na lange stagedagen en zelfs weken met lange werkdagen was ik doodmoe. Ik had al een hele lange tijd boek, na boek, na boek gelezen en had niet echt periodes dat ik niet aan het lezen was. Als ik maar een minuutje vrij had zat ik al met mijn neus in de boeken. Dit is ook een van de oorzaken van mijn leesdip. Ik had er even genoeg van.

Na twee weken niet te hebben gelezen besliste ik om eens een ander boek te lezen, een dunner, en mijn huidige boek even opzij te leggen. Dit hielp me! Nu ben ik weer met veel plezier aan het lezen en kan ik weer genieten van de dikke stapels papier vol magische woorden.

Leuke tips om uit je leesblokkade te geraken zijn bijvoorbeeld:

  • Doe even wat anders leg je boek opzij en doe gewoon waar jij zin in hebt
  • Voel je niet geforceerd om je huidige boek uit te lezen, neem dan een ander waar je wel naar uitkijkt
  • Bepaal voor jezelf wanneer het plezier van het lezen er af is. Wanneer dat zo is, is het best er even mee te stoppen
  • Stop even met lezen en doe wat dingen rondom het lezen zoals artikels schrijven, opzoekwerk doen, je boekenlijstje bekijken en aanvullen en Valeries Boekenwereld bekijken!

Kortom: zorg dat het lezen leuk blijft, dat het ontspanning is en dat je er plezier in hebt!

Tip: het is geen schande om even een boek opzij te leggen en iets anders te willen doen. Zorg dat je een goede balans hebt.

Hopelijk heb ik jullie wat kunnen helpen. Ik benieuwd om jullie verhalen te horen! Laat zeker een leuke reactie achter over jullie ervaring met leesdips en leuke tips om over een leesdip heen te geraken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *