Hygge voor thuis
blogpost,  Recensie

Hygge voor thuis – Meik Wiking

Hygge is de kunst van het scheppen van een fijne sfeer. Het draait om samen zijn met de mensen van wie we houden. Het gevoel dat we veilig zijn, dat we afgeschermd zijn van de wereld en onszelf kunnen toestaan te ontspannen. (…) Het is dat gevoel van thuis. Met andere woorden: met hygge maak je van je huis een thuis, een plek waar je verbinding en comfort vindt.’

Hygge kent zijn oorsprong in Denemarken en zoals de quote hierboven, uit het boek, heel duidelijk illustreert is het iets dat we allemaal (on)bewust belangrijk vinden. Het fijne aan dit boek is dat het op alle mogelijke manier hygge uitstraalt en dat gevoel begint al bij de kaft. Zachte kleuren en gezelligheid zijn al voor het openen van dit boek zichtbaar, maar ook de opmaak van het binnenwerk, dat een mooie afwisseling is tussen tekst en foto’s, ademt een rustige sfeer uit die je meteen op je gemak stelt.

Ik hou enorm van non-fictie, maar ik grijp zelden naar een boek dat kadert binnen lifestyle of interieur. Dat maakte dat ik op voorhand niet echt verwachtingen had bij dit boek (deels omdat ik geen expert ben in het genre dus het boek ook niet goed kon inschatten), maar het heeft me op een aantal vlakken op een heel positieve manier verrast. Als je, net als ik, echt houdt van de periode rond kerst (zo ongeveer nu dus), dan ga je merken dat je veel dingen herkent in het boek. Het creëren van gezelligheid is namelijk een van de dingen uit het boek die ik zelf al heel erg toepas waar ik kan, maar toch geeft het boek voor heel veel andere dingen enorm nuttige en toepasbare tips.

Design kan, als je het tot de essentie terugbrengt, worden gedefinieerd als het menselijke vermogen om onze omgeving vorm te geven op een manier die niet eerder in de natuur is vertoond, om in onze behoeften te voorzien en ons leven betekenis te geven.’

Klinkt serieus, nee? Toch voelt het boek zo niet. De auteur zorgt voor veel verhalen uit zijn eigen leven, waar ook zijn expertise als onderzoeker in naar boven komen. Dat maakt het luchtig, zeker ook omdat Wiking veel humor gebruikt als hij dialogen aan de lezer overbrengt. Samen met de foto’s en de zeer nuttige en bruikbare tips maakt dat van dit boek een mustread én een musthave in de boekenkast (want het boek is gewoon ook langs de buitenkant echt mooi!). Na elk hoofdstuk vind je ook een handig afvinklijstje met een samenvatting van het hoofdstuk en concrete tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Hygge voor thuis is een heel praktisch boek dat niet als een zware non-fictie boven je hoofd blijft hangen, maar waarvan je de tips meteen kan gaan omzetten in de praktijk. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals lichtinval, design en eten, waardoor het boek voor veel lezers een zeer uitgebreid en duidelijk beeld zal geven en meteen een goede handleiding is om mee aan de slag te gaan. Ook een leuke tip voor tijdens de feestdagen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *