blogpost,  interview

Op tijdreis met… #8

Klaar om een reis door de tijd te maken?

Elke week gaan we samen met een auteur, blogger of lezer terug in de tijd om te ontdekken waar zijn of haar liefde voor boeken begon. Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in hun liefde voor boeken? Welke boeken kwamen aan bod in hun kindertijd? Ga mee op reis en ontdek! Vandaag gaan we mee met auteur Marijke Vos.

Stel jezelf even voor.
Ik ben Marijke Vos, 34 jaar en ik woon in Brabant, Nederland. Je kent me misschien van mijn feelgoodboeken Ik kom je halen, Van Chanel naar flanel, Alles op Alles, Het staat in de sterren en de Kobo Exclusive serie De Weddingplanner. Sinds kort ben ik fulltime schrijfster. 

Ben je een boekenwurm? Kan je je herinneren hoe dat is ontstaan?
Ik heb altijd al graag gelezen. Het begon vroeger met de boeken van Fleur Bellefleur, De Olijke Tweeling en veel Carry Slee. Ik herinner me dat ik elk jaar meedeed met de kinderboekenjury, wat vond ik dat leuk om te doen! We (mijn moeder, broer en ik) gingen met grote regelmaat naar de bibliotheek om weer nieuwe boeken uit te zoeken. 

Welke personen hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
Mijn moeder leest ook veel, ik denk dat ik mijn passie voor boeken van haar heb. Vroeger nam ze ons al mee naar de bibliotheek. Ik las veel verschillende boeken: Paul van Loon, Roal Dahl, maar ook series zoals Romana en Ragebol en Manege Picadero (als het maar over paarden ging blijkbaar 🤷‍♀️). Ik herinner me dat toen ik een jaar of 13 was, een vriendin van mijn moeder een grote doos met boeken van Virginia Andrews bij ons afgaf. Toen ik die boeken eenmaal ging lezen, was ik helemaal verkocht. Nog steeds zijn een aantal van haar series mijn favoriet! 

Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
Zoals ik hierboven al noem hebben de boeken van Virginia Andrews een belangrijke rol gehad: het waren mijn eerste ‘grote mensen’ boeken en sommige van die boeken heb ik inmiddels al meerdere keren gelezen, zoals de Casteel- en Ruby-reeks. Ik was vroeger vooral een lezer, niet per se een schrijver, op wat korte verhaaltjes na. Pas toen ik Hou je mond! las van Sophie Kinsella, dacht ik: wacht eens, dit wil ik ook. Zo begon ik ergens begin twintig met het schrijven van mijn eerste boek. 

Kan je je nog boeken herinneren uit je kindertijd? Welke boeken zijn dat? Waarom zijn precies deze je bijgebleven?
Ronja de Roversdochter vond ik vroeger een geweldig boek, ik kreeg het van mijn oom en is me altijd dierbaar gebleven. Ronja’s leven was in mijn ogen een groot avontuur, ik vond het reuzespannend. Daarnaast maakte Al het water van de zee van Greet Beukenkamp veel indruk op me als kind, door het heftige onderwerp. De boeken van Paul van Loon zijn me ook bijgebleven -hoe kan het ook anders?-, ik kon mezelf helemaal verliezen in de wereld van vampieren en weerwolven. Ik vind het dan ook erg tof dat hij nog altijd even populair is onder kinderen als vroeger. 

Wat heeft de drang om te schrijven aangewakkerd?
Ik was niet een kind waarvan de leraren zeiden: die wordt later schrijver. Natuurlijk, ik kon gewoon prima Nederlands en een opstel schrijven vond ik meestal ook geen probleem. Maar het echte schrijven is pas later aangewakkerd, toen ik veel humoristische feelgood boeken las en dacht: dat wil ik ook kunnen. En wat blijkt? Dat klopt 🙂 

Wil je zelf graag meer vertellen over jouw leven in boeken?
Mail dan naar valeriesboekenwereld@outlook.be en doe mee aan deze rubriek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *