Het grote maak-je-niet-drukboek
blogpost,  Recensie

Het grote maak-je-niet-drukboek – Jordan Reid & Erin Williams

Je herkent het gevoel wel: het idee dat je het zo druk hebt, overvallen wordt door stress, de grootste worst case scenario’s in je hoofd bedenkt en vooral dat dat alleen jou overkomt. Niet dus! Iedereen kent dit gevoel en het is absoluut niet raar om hiermee te worstelen. En of je raar bent als je dit boek koopt? Helemaal niet!

Het grote maak-je-niet-drukboek bestaat uit verschillende soorten ‘hulp’: je hebt enerzijds de echt nuttige tips over bijvoorbeeld spreken in het openbaar en hoe je ervoor kan zorgen dat je minder zenuwachtig bent, maar anderzijds bevat het boek ook grappige doe-opdrachten zoals een kleurplaat van een oma of woordzoekers en grappige weetjes die je leren relativeren. Op die manier vormt dit boek een mooie afwisseling met de bestaande boeken over dit onderwerp. Het gaat verder dan een puur theoretisch zelfhulpboek, maar het is ook meer dan enkel een boek vol grapjes en spelletjes. Hierdoor valt het boek in positieve zin op en is het een ideaal boek om stress te relativeren!

Vanaf de inleiding laten de auteurs zien welke toon je van het boek mag verwachten. Het is grappig én geruststellend om te beseffen dat je niet alleen bent en door het boek te lezen staat de lezer soms versteld over het feit dat het boek zo verrassend herkenbaar is. Je stoot op situaties waar je niet meteen aan hebt gedacht, maar die je al zo vaak overkomen zijn. Dit boek is natuurlijk geen professionele hulp, besef dat goed. Maar het leert je wel jezelf en je angsten met een korrel zout te nemen en wat de kracht is van relativeren.

Wat dit boek absoluut niet is, is een ‘leesboek’. Het is zeker niet nodig het boek in één keer uit te lezen, maar het werkt des te beter als je het vastneemt wanneer je denkt dat je het nodig hebt. Als je bijvoorbeeld niet kan slapen omdat je je zorgen maakt over een presentatie morgen of over wat je tegen een collega zei op het werk.

En zoals de auteurs zelf zeggen:

“Een paar dingen om te onthouden:

  • Wees trots op je successen – die zijn niet ‘puur toeval’.
  • Reacties van mensen zeggen bijna altijd meer over henzelf dan over jou.
  • Schuldgevoel is niet alleen een rotgevoel, maar ook pure tijdverspilling.
  • Angst is niet iets waar je je voor hoeft te schamen.”

(p143)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *