Het boek der deuren
blogpost,  Recensie

Het boek der deuren – Gareth Brown

De New Yorkse boekverkoper Cassie Andrews leidt een nietsvermoedend leven totdat een van haar trouwste klanten plotseling overlijdt in haar boekwinkel. In zijn handen vindt Cassie een boek met een bijzondere boodschap op de eerste bladzijde: Dit is het Boek der deuren. Hou het in je hand en elke deur is iedere deur. Diezelfde avond stapt ze door haar slaapkamerdeur naar Venetië en weer terug in een oogwenk. Het is het begin van een avontuur als geen ander. Maar wat Cassie dan nog niet weet is dat er andere magische boeken zijn. Boeken die zowel prachtige als monsterlijke dingen kunnen doen. Samen met haar huisgenoot Izzy wordt Cassie plotseling geconfronteerd met een wereld vol geweld en gevaar. En de enige persoon die hen kan helpen, Drummond Fox, de man die in het bezit is van een geheime bibliotheek vol magische boeken, is op de vlucht voor zijn eigen demonen. Er is een kwaad op pad, vastbesloten alle boeken in handen te krijgen. En Cassies boek is een boek om voor te sterven…
Het boek der deuren is een boek dat meteen de aandacht trekt. Om te beginnen al door de cover. De goudelementen zijn op de cover in folie gedrukt waardoor het blinkt in het licht en de donkere kleuren geven een mysterieuze sfeer die heel goed past bij het verhaal. De vertaling is in een heel aantal landen verkocht en dat schept natuurlijk verwachtingen.
Vanaf de start is Cassie een fijn personage om te volgen. Ze is heel realistisch en herkenbaar waardoor de lezer zich gemakkelijk in haar kan verplaatsen. Het verhaal zelf is niet eenvoudig om te volgen. Het vraagt een grote concentratie van de lezer om bij de pinken te blijven want de auteur maakt gebruik van meerdere vertelperspectieven en sprongen van heden naar verleden en terug. Dat maakt het verhaal zeker boeiend waardoor de lezer verder wil lezen en zeer betrokken blijft, maar het is geen boek waar je sporadisch stukjes in kan lezen omdat je dan de rode draad kwijtraakt. Neem het boek dus vast als je voldoende tijd hebt om grote delen in één keer te lezen.
Het concept van het verhaal, dat boeken magische krachten bevatten die de lezer kan gebruiken zoals naar locaties reizen via een boek (Het boek der deuren), is heerlijk origineel en tot in de details uitgewerkt. Zo is Het boek der deuren een boek dat opvalt door zijn cover, sterke personages en originele verhaallijn. Misschien net iets te ingewikkeld als je het druk hebt of geen geoefende lezer bent, maar echt een pareltje om van te genieten als je houdt van vernieuwende verhalen met een touch fantasy.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *