blogpost,  Recensie

Fandom – Anna Day

Iedereen heeft wel een favoriete boek of film. Zo ook Violet en haar vrienden. Ze zijn helemaal weg van De Galgendans, een boek dat ook verfilmd is en waarvan ze de hele tekst vanbuiten kennen. Wanneer Comic Con voor de deur staat, krijgen ze de kans om één van hun favoriete acteurs uit de film te ontmoeten. Maar terwijl ze staan te wachten op hun beurt, gebeurt er een bizar ongeluk en zitten ze opeens écht in het verhaal. Verward komen ze midden in een belangrijke scène terecht waar ze per ongeluk de dood van het hoofdpersonage Rose veroorzaken. Als ze ooit nog terug naar huis willen, is er maar één oplossing: Violet moet de rol van Rose overnemen en het verhaal tot een goed einde brengen als ze het willen overleven. Maar dat is niet zonder gevaar…

Wat een fantastische cover heeft dit boek! Op foto zie je het helaas niet, maar de takken met doorns zijn in folie gedrukt en de titel staat in het goud op de kaft. Prachtig! Ik werd meteen nieuwsgierig naar het verhaal over cosplay omdat ik nog nooit een boek heb gelezen dat dit thema behandelt.

Het was even wennen in het begin. Het enthousiasme van de personages over Comic Con en hun favoriete boek is aanstekelijk, maar bevonden zich in het begin een beetje ver van mij af. Vooral de manier waarop ze in De Galgendans terecht kwamen, viel tegen. De auteur maakt er weinig woorden aan vuil, waardoor je wel nieuwsgierig bent, maar toch ook even het gevoel voor realiteit kwijt bent. Ik heb mij gedurende het verhaal vaak afgevraagd hoe ze daar nu eigenlijk beland zijn en dat zorgde ervoor dat ik in het begin niet onmiddellijk in het verhaal zat.

Maar gelukkig verdwijnt dat gevoel snel. Eenmaal de actie in De Galgendans losbarst, wordt je meegesleurd in een prachtig gecreëerde wereld. Deze wereld is origineel en opvallend in al zijn facetten: het vormt een goede weerspiegeling van de maatschappij en toont hoe macht kon groeien tot iets wat mensen aanzet tot de gruwelijkste dingen. Ik werd al snel zelf verliefd op dit boek in het boek (geweldig toch!). Violet is een geweldig hoofdpersonage waar elke lezer zich mee zal kunnen vergelijken: onzeker over zichzelf omdat ze leeft in de schaduw van haar knappe vriendin, een vechter die tegen elke prijs iedereen van wie ze houdt zal beschermen en eerlijk tot in het diepst van haar hart. Ik vond het fantastisch om vanuit haar ogen het verhaal te mogen volgen en haar vrienden vormen een evenwichtige afwisseling van dit perspectief en een goede aanvulling waar nodig.

Ik kan alleen maar concluderen dat ik dit boek met spijt in het hart heb dichtgeslagen. De Galgendans is één van mijn favorieten werelden geworden waar ik graag nog meer over zou weten. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes over het ongeluk in elkaar en wel op zo een manier dat ik me niet ergerde aan deze afloop van het verhaal. Ik vreesde er namelijk voor dat ik erg teleurgesteld zou zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Schitterend boek over de wereld van cosplay.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *