blogpost

Ode aan de poëzie!

Iedereen heeft al wel eens kennis gemaakt met een of andere vorm van poëzie: op school, op een affiche of in de bibliotheek. Maar niet iedereen waardeert de kunst van het dichten als een ander. Daarom leg ik jullie vandaag uit waarom ik zoveel hou van poëzie en wat poëzie voor jou kan betekenen.

Als je besluit een dichtbundel ter hand te nemen, is het belangrijk dat je met ‘de juiste’ begint. Ben je een nieuweling binnen het genre? Kies dan gemakkelijke en toegankelijke poëzie. Want poëzie, dat moet je leren accepteren en leren lezen. Ben je al wat bekender met het genre? Durf dan ook voor iets nieuws en onbekend gaan en laat je verrassen. Durf ook van stijl te veranderen, want binnen de poëzie bestaan vele stromingen die erg van elkaar verschillen. Zoek vooral verder tot je iets vindt wat je aangenaam vindt om te lezen.

Net zoals met Engelse boeken, is de Engelse poëzie ook in België aan zijn opmars bezig. Milk and honey van Rupi Kaur bijvoorbeeld kom je vaak tegen in het straatbeeld als je weet waar je moet kijken. Dus als je liever Engelstalige boeken leest, durf dan zeker een kijkje te nemen binnen die poëzie.

Maar ook in België en Nederland hebben we heel wat sterk werk van eigen bodem. Een mooi voorbeeld van toegankelijke poëzie is het werk van Bart Moeyaert. Dus als je niet weet waar te beginnen, is dit een goed uitgangspunt.

Maar waarom zou je poëzie lezen? Op mij hebben gedichten en het spelen met taal een rustgevend effect. Ik kan erg genieten van complexe zinsconstructies en het zoeken naar of geven van een bepaalde betekenis aan een gedicht. Soms werkt het ontspannender dan een boek omdat je het gemakkelijker kan wegleggen en bijvoorbeeld ’s avonds in bed één gedichtje kan lezen.

De beste tip om te genieten van poëzie is net zoals bij boeken: kies wat je leuk vindt, niet wat anderen leuk vinden en durf te experimenteren.

Veel dichtplezier.

Valerie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *