Elin
blogpost,  Recensie

Elin – Milouska Meulens

Elin
Categorieën: ,
Publishers: ,
titel:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Sioejeng Tsao

De elfjarige Elin Salvador heeft een doodgewoon leven tot op een normale zaterdag de deurbel gaat. Vanaf dat moment verandert alles: haar vader vertrekt, haar moeder draait door en zelfs haar slaapkamer moet ze afstaan. Zonder vrienden, alleen met haar verdriet, probeert Elin dapper te zijn, maar als je elf bent, is dat niet zo eenvoudig. Gelukkig ontmoet ze Bobby. Hij is professioneel ‘puinruimer’. En ook haar nieuwe klasgenoot Zhimo sluit zich bij hen aan. Met hun hulp kan Elin de chaos en de emoties binnenin haar misschien wel de baas. Zeker als ze hulp krijgt van haar schaduw Sombra.

Elin wordt verteld vanuit een bijzondere vertelhoek: schaduw Sombra. De schaduw is meermaals zelf aan het woord in de tussenhoofdstukken op de paarse bladzijden en vertelt details die de lezer helpen begrijpen waarom Elin zich zo voelt. Als je goed naar de cover kijkt, zie je wellicht na een tijdje de details die verraden dat Sombra aan het woord komt. Zie jij ze?

Het verhaal van Elin is heel mooi, maar vooral heel kwetsbaar. De boodschap die wordt uitgedragen en af en toe zelfs tussen de regels wordt verteld, nodigt de lezer uit om na te denken over keuzes en opgroeien. Het toevoegen van de schaduw zorgt voor een klein fantasie-element. Dat is leuk voor het gehalte avontuur, maar zorgt er langs de andere kant soms ook voor dat het vooral een tikkeltje ongeloofwaardig wordt en dat doorbreekt af en toe die sterke boodschap die wordt uitgedragen. Ergens is het natuurlijk wel goed dat de zware sfeer op die manier even terug luchtig wordt gemaakt, maar toch gaat de boodschap zo een klein beetje verloren op sommige momenten.

Wat ik erg jammer vond, is het open einde van het verhaal. Ergens voelde dat hier niet goed, omdat het verhaal zoveel thema’s omvat en ik snakte naar een conclusie. Langs de andere kant biedt het einde veel ruimte voor een vervolg, iets wat me ook wel aansprak want Elin is absoluut een boek dat veel jongere kinderen kan helpen.

Elin vertelt een kwetsbaar en breekbaar verhaal over opgroeien als dat thuis niet zo gemakkelijk is. Lezers vanaf tien jaar kunnen samen met Sombra op zoek gaan naar de betekenis van eenzaamheid en vriendschap en leren ook tussen de regels door een boodschap ontdekken. Mogen we een vervolg verwachten? Ik hoop alleszins van wel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *