Dubbelleven – Chinouk Thijssen (Lisa)
Ivy Maron is zeventien jaar en doet er alles aan om haar grote droom waar te maken: modeontwerpster worden. Ze zit op de modeacademie, waar ze hard knokt voor haar toekomst. Dat in combinatie met haar nieuwe vriend Sander zorgt ervoor dat ze haar vriendinnen een beetje verwaarloosd. Sander vindt Kim en Marsha maar kinderachtig. Zijn opmerkingen zorgen ervoor dat Ivy zonder het zelf goed te beseffen afstand van hen neemt. Kim en Marsha maken zich tegelijkertijd grote zorgen om Ivy. Wat weet Ivy nu eigenlijk over Sander, behalve dat hij met zijn 23 jaar een pak ouder is dan haar? Wanneer Sander toch iets meer over zichzelf vertelt, beseft ze al snel dat ze dit niet aan haar vriendinnen kan vertellen. Voor ze het weet zit Ivy veel dieper dan ze zelf dacht…
In Dubbelleven brengt Chinouk Thijssen duidelijk naar voor hoe een loverboy werkt. Dit zijn zaken die zeker voor de iets jongere lezers erg nuttig kunnen zijn. Haar manier van schrijven doet me een beetje denken aan Helen Vreeswijk. Je voelt als lezer hoe Ivy steeds meer in de ban raakt van Sander, waardoor ze zichzelf steeds harder isoleert van haar omgeving. Hierdoor komt ze al snel in een crimineel milieu terecht, waar ze alleen moeilijk uitgeraakt. Ikzelf had de behoefte om haar te waarschuwen niet alle signalen te negeren.
Haar twee vriendinnen hebben allebei een interessant zijverhaal. Kim probeert zichzelf te vinden in haar stage als verpleegster in de psychiatrie om zichzelf zo los te maken van haar nieuwe samengestelde gezin. Marsha komt uit een rijke familie, maar haar ouders zijn continu op reis. Ze doet er alles aan om hun aandacht te trekken. Door ze beiden wat meer inhoud te geven, worden ze beter ontwikkelde personages, wat ik zeker kan appreciëren in een YA-verhaal.
Dubbelleven is het soort boek dat ik niet enkel nu, maar ook in mijn eigen tienertijd zou opgepakt hebben. Ik hield toen ook al van levensechte boeken met de iets zwaardere thema’s als loverboys, drugs… Het zijn thema’s die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Ik heb er van genoten om een nostalgische reis te maken naar mijn eigen puberteit, waar ik het soort boeken als Dubbelleven aan de lopende band las.