Dokter Vos – Daan Remmerts de Vries
Maandag met meer dan letters: Vos kan iedereen herstellen
In de leeswereld domineren de boeken. Kinderboeken, Young Adultboeken, thrillers, romans, detectives, science fiction, oorlogsboeken; iedereen heeft er vast wel een paar thuis liggen. Boeken vol letters, hoofdstukken en delen. Echter, de leeswereld kent ook een andere kant. De boeken waarin tekst en beeld gecombineerd worden. Maandag met meer dan letters staat in het teken van deze boeken: graphic novels, geïllustreerde dichtbundels, prentenboeken en meer! Vandaag: Dokter Vos
De lijst met (kinder)boeken van Daan Remmerts de Vries begint al mooie vormen te krijgen. Van boeken in de serie Vlinders tot een Young Adultroman Wie is Libby Skibner; je komt van alles tegen. In 2019 voegt hij daar Vos is een boef aan toe. Dokter vos is een tweede prentenboek in de reeks over de stoere Vos. Een boek dat, in de tijd dat het Coronavirus Europa beheerst, misschien wel meer dan welkom is.
Dokter Vos gaat over Vos. Op een dag hangt hij een bord voor zijn huis: “DOKTER VOS MAAKT U BETER!” Helaas wordt er niemand ziek, dus Vos kan ook niemand beter maken. Daarop bedenkt hij, sluw als een vos, plannen om de andere dieren ziek te maken. Dan kan hij zijn kunsten immers écht laten zien.
Wat direct opvalt bij het openslaan van Dokter Vos zijn de betrekkelijk witte pagina’s. Anders dan bijvoorbeeld het boek over Anansi zijn deze pagina’s niet geheel gevuld met kleur. In plaats daarvan sieren vrolijke, kleurrijke maar vooral lief aandoende tekening de verder witte pagina’s. Remmerts de Vries hanteert een kleurstijl waarbij de vormen niet strak ingekleurd zijn, maar waar sommige tekeningen bijna een abstract gehalte krijgen, ondanks het feit dat duidelijk zichtbaar is wat er gebeurt. Mooie combinaties van kleuren als lichtblauw, warm oranje en geel of roze zorgen voor een warm en tegelijkertijd rustig aandoend geheel. Alles, zelfs de zwarte tekst die elke keer op dezelfde plaats op de pagina staat, straalt rust en liefde uit.
Opvallend daarbij is de aandacht voor de natuurkleuren. De afbeeldingen waar bijvoorbeeld de nacht of het laatste licht van de avond in beeld zijn, zijn prachtig – met talloze kleuren – vormgegeven.
De plot in Dokter Vos is wellicht wat minder geslaagd. Zeer passend is de start. Zoals een goed boek betaamt begint ook dit prentenboek super interessant. Vos wil graag dokter spelen, maar krijgt geen patiënten. Hij zal daarom zelf wel zorgen voor patiënten en midden in de nacht zal hij zijn stoute plannetje uit gaan voeren. Echter, zoals het spreekwoord al zegt: “wie een kuil graaft voor een ander…”. Daarmee verliest het boek zijn spanning. Wie hoopt op allerlei stoute plannetjes van de Vos komt bedrogen uit. Remmerts de Vries kiest een andere route: het morele pad. In eerste instantie lijkt dat een zeer prima route. Het boek laat zien dat je op iedereen moet letten, dat je – groot en klein – altijd kunt helpen en dat je zelf gelukkiger wordt wanneer je anderen kunt helpen. Dokter Vos laat daarmee zien wat er belangrijk is in de wereld.
Echter, de verpakking is net zo belangrijk. De moraal van een verhaal wordt door de allerjongsten misschien niet direct opgepakt. Voor hen is een spannend of misschien meer nog, grappig verhaal geslaagd wanneer ze lachen, op hun manier griezelen of heerlijk kunnen genieten van avonturen. Het avontuur van Vosje is wellicht niet helemaal geschikt. Het is nét wat te serieus, waarmee het publiek verliest.
Gelukkig nodigt Dokter Vos wel uit tot het gebruiken van je stem, als voorlezer. Uitingen als ‘AAAAAH’ of dialogen tussen Vos en andere dieren maken dat je gemakkelijk geluidjes en stemverheffingen kunt inzetten tijdens het voorlezen en misschien wat minder geslaagde zinnen als ‘Daarna zat hij voor te lezen uit een boek over ziekten’ zijn gemakkelijk te pareren indien de situatie daar om vraagt.
Al met al moet Dokter Vos het vooral hebben van de prachtige, aandoenlijke tekeningen. Want zeg nou zelf? In donkere tijden is vrolijkheid tot het minste wat we kunnen gebruiken?!